Το καλάθι σας

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Κετογονική Δίαιτα: Ο Απόλυτος Οδηγός για την δίαιτα κέτο

Κετογονική Δίαιτα: Ολοκληρωμένος Οδηγός

Η κετογονική δίαιτα είναι ένα από τις πιο δημοφιλή πλάνα διατροφής στις μέρες μας . Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τι είναι η κετο δίαιτα, πώς λειτουργεί και γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο την ακολουθούν πιστά. Θα μάθετε επίσης ποια είναι τα διαφορετικά είδη κετογονικής δίαιτας και θα ανακαλύψετε τις σημαντικότερες συμβουλές αν θέλετε να εντάξετε με επιτυχία τη συγκεκριμένη διατροφή στην καθημερινότητα σας.

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Πρόκειται για ένα διατροφικό πρόγραμμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Στόχος της συγκεκριμένης δίαιτας είναι να κάνει το σώμα να φτάσει στο στάδιο που ονομάζεται κέτωση. Κατά την κέτωση, το σώμα διασπά τις αποθήκες λίπους προκειμένου να πάρει ενέργεια, αντί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που παρέχει η κατανάλωση των υδατανθράκων. Το φαινόμενο της κέτωσης συμβαίνει όταν καταναλώνονται 50 γραμμάρια (ή λιγότερο) υδατάνθρακα την ημέρα και 100 γραμμάρια (ή περισσότερο) πρωτεΐνης την ημέρα.

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Η επιστήμη πίσω από την κετογονική δίαιτα

Η κετογονική διατροφή υπάρχει από τη δεκαετία του 1920. Η κέτωση αφορά τις κετόνες, οι οποίες παράγονται όταν δεν καταναλώνονται πολλοί υδατάνθρακες και το σώμα αρχίζει να διασπά τις αποθήκες λίπους για να πάρει ενέργεια.

Οι κετόνες μπορούν να παράγουν περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα οξυγόνου από ό,τι οι υδατάνθρακες ή η γλυκόζη. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερες στην παροχή βιώσιμου καυσίμου για τον εγκέφαλο – ειδικά όταν κάποιος εκτελεί έντονες δραστηριότητες όπως το σπριντ, σε αντίθεση με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη διατροφή συμβάλει στην απώλεια βάρους, μειώνοντας την κατακράτηση νερού λόγω της υψηλής πρόσληψης νατρίου.

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως όσοι ακολουθούν τη κετογονική δίαιτα παρουσιάζουν σημαντική απώλεια βάρους. Ορισμένες από αυτές μάλιστα, δείχνουν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, βελτίωση των συμπτωμάτων του διαβήτη και άλλων ασθενειών, αυξημένη ενέργεια και καθαρότερο δέρμα. Είναι δύσκολο ωστόσο να γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση λαχανικών.

Δεν είναι λίγοι οι διάσημοι που υποστηρίζουν σθεναρά τη κετογονική διατροφή. Η Jennifer Anniston μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακολουθώντας τη συγκεκριμένη δίαιτα κατάφερε να χάσει 23 κιλά, απλά “κόβοντας τα ψωμιά”.

Οι διάφοροι τύποι κετογονικής δίαιτας

Η κετογονική δίαιτα παρουσιάζει πολλές διαφορετικές παραλλαγές.

  • Τυπική Κετογονική Δίαιτα: Πρόκειται για μία δίαιτα με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Συνήθως το 75% της κατανάλωσης των προβλεπόμενων θερμίδων προέρχεται από λίπος, το 20% από πρωτεΐνες και το 5% από υδατάνθρακες.
  • Κυκλική Κετογονική Δίαιτα: Είναι το πρόγραμμα που περιλαμβάνει πέντε ημέρες κετογονικής διατροφής και δύο ημέρες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
  • Στοχευμένη Κετογονική Δίαιτα: Αυτή η δίαιτα επιτρέπει την πρόσληψη υδατανθράκων πριν και μετά τις προπονήσεις και τις έντονες ασκήσεις.
  • Κετογονική Δίαιτα Υψηλής Πρωτεΐνης: Αποτελεί μια εκδοχή της τυπικής κετογονικής δίαιτας, με περισσότερη πρωτεΐνη. Η ποσοστιαία κατανομή πρέπει να είναι 60% λίπος, 35% πρωτεΐνη και 5% υδατάνθρακες.

Η τυπική και η κετο δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι κετογονικής δίαιτας. Οι δύο άλλες μορφές απευθύνονται κυρίως σε αθλητές και bodybuilders.

Οι διάφοροι τύποι κετογονικής δίαιτας

Πώς η κετογονική δίαιτα συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της κετογονικής διατροφής είναι η συμβολή της στην απώλεια βάρους, θέτοντας το σώμα σε μια μεταβολική κατάσταση, γνωστή ως κέτωση. Οι κετόνες παράγονται όταν το συκώτι διασπά το λίπος και τα μόρια αυτά χρησιμοποιούνται ως καύσιμο στους ιστούς όλου του σώματος.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τη συγκεκριμένη διατροφή, είναι γιατί τους επιτρέπει να φάνε μέχρι να χορτάσουν, ενώ ταυτόχρονα χάνουν βάρος (αν και η καταμέτρηση θερμίδων δεν είναι απαραίτητη).

Τα επίπεδα κετονών στο αίμα αυξάνονται μετά από ολονύκτια νηστεία ή κατά περιόδους χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων, όπως η διαλειμματική νηστεία.

Άλλα οφέλη της κετογονικής δίαιτας

Η κετογονική δίαιτα δεν συμβάλλει μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά περιλαμβάνει πολλά ακόμα οφέλη, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία:

  • Καρκίνος: Η κετογονική δίαιτα διερευνάται για την ικανότητα της να προλαμβάνει τον καρκίνο.
  • Καρδιακές παθήσεις: Ο συγκεκριμένος τύπος διατροφής συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και τα επίπεδα σακχάρου.
  • Αλτσχάιμερ: Τα αυξημένα επίπεδα κετονών έχουν αποδείξει πως μειώνουν τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Επιληψία: Η κετο δίαιτα βοηθά στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων.
  • Νόσος του Πάρκινσον: Τα αυξημένα επίπεδα κετονών βελτιώνουν τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Μελέτες αποδεικνύουν πως οι κετόνες βοηθούν στα συμπτώματα του PCOS, μειώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης.

Πώς μπορείτε να συνδυάσετε την κετογονική δίαιτα με τη γιόγκα;

Η κετογονική δίαιτα εμπίπτει στην ομπρέλα της διατροφής Paleo. Η Lorna Jane Buckley αναφέρει χαρακτηριστικά πως η γιόγκα είναι συμβατή και με τις δύο αυτές δίαιτες “καθώς αμφότερες επικεντρώνονται στην αγάπη του εαυτού, την αποδοχή και την ισορροπία”.

Η εξάσκηση της γιόγκα κατά τη διάρκεια της κετογονικής διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη σωματική και την πνευματική σας υγεία.

“Η γιόγκα έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση του σώματος, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική πρακτική κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δίαιτας. Έχεις συνεχώς επίγνωση του τι βάζεις στο στόμα σου” λέει η Lorna Jane Buckley. “Μας βοηθά επίσης να συνδεθούμε με το σώμα μας, ώστε να μπορούμε να ακούμε τα μηνύματα που μας στέλνει όταν έχει χορτάσει”.

Αν πρόκειται να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα κετογονικής διατροφής, ενδέχεται να χρειαστείτε λίγο χρόνο πριν εντάξετε τη γιόγκα στη καθημερινότητα σας. Ωστόσο, μόλις καταφέρετε να συνδυάσετε τη γιόγκα με το συγκεκριμένο πλάνο διατροφής, θα δείτε πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας και τη συνολική σας εικόνα!

Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με τη Hatha Yoga, μία από της πιο ήπιες μορφές άσκησης που θα σας οδηγήσει σιγά-σιγά σε πιο έντονες πρακτικές. Επιπλέον, η κετογονική διατροφή είναι ιδανική για τα τσάκρα σας, καθώς βοηθά στην ισορροπία της ενέργειας και της διάθεσής σας.

Κετογονική δίαιτα: Τι τρώμε

Τα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε στη κετογονική δίαιτα εξαρτώνται από τον διατροφικό τύπο που ακολουθείτε. Για παράδειγμα, αν πρέπει να επιλέξετε την κετογονική διατροφή ως θεραπεία για τον καρκίνο, τότε τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υγιεινά, χωρίς ζάχαρη και περαιτέρω επεξεργασία.

Σε γενικές γραμμές όμως, υπάρχουν δύο τύποι κετονών:

  • Κετόνες από λίπος
  • Κετόνες από πρωτεΐνες

Σε κάθε κετογονική διατροφή, το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι να κρατάτε τους υδατάνθρακες σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, αν θέλετε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να προμηθευτείτε συμπληρωματικές βιταμίνες και μέταλλα από το φαρμακείο σας.

Σε γενικές γραμμές, μια κετογονική δίαιτα θα βασίζεται στα παρακάτω τρόφιμα:

  • Τυρί: Μη επεξεργασμένα τυριά όπως τσένταρ, κατσικίσιο, κρεμώδες, μπλε ή μοτσαρέλα
  • Αυγά: Βραστά ή ομελέτα
  • Κρέας: Βόειο κρέας, χοιρινό, πουλερικά. Το επεξεργασμένο κρέας πρέπει να αποφεύγεται, καθώς περιέχει υψηλή ποσότητα νατρίου και κορεσμένων λιπαρών.
  • Λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση λαχανικών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια κ.α.
  • Υγιεινά έλαια: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, λάδι αβοκάντο, κ.α.
  • Μπαχαρικά και σάλτσες: Αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, κ.α.
  • Ροφήματα χωρίς ζάχαρη: Καφές, τσάι
  • Φρούτα με χαμηλούς υδατάνθρακες: Βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες, κ.α.
  • Βούτυρο και κρέμα γάλακτος
  • Ψάρια πλούσια σε λιπαρα: Σολομός, πέστροφα, τόνος, σκουμπρί κ.α.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε στην κετογονική δίαιτα

Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Σε κάθε τύπο κετογονικής δίαιτας, αποφύγετε επίσης το επεξεργασμένο κρέας, καθώς περιέχει υψηλή ποσότητα νατρίου και κορεσμένων λιπαρών που εμποδίζουν την κέτωση. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα οινοπνευματώδη ποτά, καθώς συνηθίζουν να κρύβουν σάκχαρα που οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ακεταλδεΰδης στο σώμα, η οποία είναι τοξική για τα κύτταρα.

Γενικά, κατά την κετογονική διατροφή θα πρέπει να αποφεύγετε τα εξής τρόφιμα:

  • Φρούτα: Όλα τα φρούτα, εκτός από μικρές μερίδες μούρων, όπως οι φράουλες.
  • Αμυλούχα λαχανικά: Πατάτα, καλαμπόκι, μπιζέλια.
  • Όσπρια: Όλα τα φασόλια, φακές, σόγια, φιστίκια.
  • Σιτάρι και δημητριακά: Ζυμαρικά που παρασκευάζονται από αλεύρι σιταριού, όπως τα μακαρόνια και το ψωμί.
  • Ζαχαρούχα τρόφιμα: Σόδα, χυμοί φρούτων, smoothies, κέικ, παγωτό, καραμέλες, κ.α.
  • Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή διαίτης (light): Μαγιονέζα ή κέτσαπ με χαμηλά λιπαρά, σάλτσες σαλάτας και καρυκεύματα.
  • Αλκοόλ: Μπύρα, κρασί, λικέρ, ανάμεικτα ποτά

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Κετογονικής Δίαιτας (1 εβδομάδας)

Δευτέρα

  • Πρωινό: Αυγά με λαχανικά και ντομάτες
  • Γεύμα: Φιλέτο σολομού με σπαράγγια και μανιτάρια
  • Δείπνο: Χοιρινή μπριζόλα με μπρόκολο και καρότα

Τρίτη

  • Πρωινό: Σολομός με αβοκάντο και σος ταρτάρ
  • Γεύμα: Μοσχάρι Stir Fry με Bok Choy και κρεμμυδάκια
  • Δείπνο: Αρνί στο φούρνο με πατάτες και κουνουπίδι

Τετάρτη

  • Πρωινό: Ομελέτα με μπέικον και ψητές ντομάτες
  • Γεύμα: Μπριζόλα μοσχαρίσια με μαρούλι, ντομάτα και αβοκάντο
  • Δείπνο: Νουντλς με παρμεζάνα

Πέμπτη

  • Πρωινό: Ομελέτα με αβοκάντο, πιπεριές, κρεμμύδι και μπαχαρικά
  • Γεύμα: Σέλινο με ξηρούς καρπούς και γουακαμόλε
  • Δείπνο: Κοτόπουλο γεμιστό με πέστο και τυρί κρέμα, κολοκυθάκια στη σχάρα

Παρασκευή

  • Πρωινό: Αυγά με μπέικον, ντομάτα και σπανάκι
  • Γεύμα: Σάντουιτς με ψητό τυρί και σταφύλια
  • Δείπνο: Χοιρινό φιλέτο με ψητό κουνουπίδι (ή πουρέ πατάτας)

Σάββατο

  • Πρωινό: Γιαούρτι με φυστικοβούτυρο, κακάο σε σκόνη και μούρα
  • Γεύμα: Σαλάτα με κοτόπουλο, ελαιόλαδο, φέτα, ελιές και μαρούλι
  • Δείπνο: Ψητό χοιρινό με λάχανο και καβουρδισμένα κουκουνάρια

Κυριακή

  • Πρωινό: Τηγανίτες με τυρί κρέμα, βατόμουρα και ψητά μανιτάρια.
  • Γεύμα: Μπιφτέκια με μοσχαρίσιο κιμά, μαρούλι και πιπεριές
  • Δείπνο: Ψητό χοιρινό με μπρόκολο και σαλάτα

Συμβουλές για επιτυχημένα αποτελέσματα

Για να δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε από την κετογονική δίαιτα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Πίνετε άφθονο νερό. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται, ως επί το πλείστον, από νερό και το χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα για καλή υγεία. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στη κετογονική δίαιτα, καθώς τα νεφρά ξεπλένουν διαρκώς την περίσσεια κετονών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
  • Αποφύγετε όλα τα αναψυκτικά, ακόμη και τα διαίτης.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο πρόσληψης συμπληρωμάτων διατροφής, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο. Το μαγνήσιο βοηθά στη δυσκοιλιότητα και τα επίπεδα ενέργειας. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και αποφεύγει τις μυϊκές κράμπες που συμβαίνουν συχνά σε όσους ακολουθούν κετογονική διατροφή.
  • Καλό θα ήταν να γνωρίζετε ή να ενημερωθείτε για τις τροφές στις οποίες έχετε ευαισθησία πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα.
  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετές πρωτεΐνες στη διατροφή σας, ώστε να μη χάσετε μυϊκή μάζα.
  • Προμηθευτείτε πρόχειρα σνακ σε περίπτωση που πεινάσετε. Επιλογές  όπως η μαύρη σοκολάτα ή το ελληνικό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά και οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές εναλλακτικές.

Μειονεκτήματα της κετογονικής δίαιτας

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια κετογονική δίαιτα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τα μειονεκτήματα της. Παρόλο που τα οφέλη της διατροφής είναι πολλά, θα πρέπει να γνωρίζετε τις αρνητικές παρενέργειες και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν κατά τη μετάβαση από τον συνηθισμένο τρόπο διατροφής σας σε αυτό τον τύπο δίαιτας.

  1. Οι κετογονικές δίαιτες δεν συνιστώνται για παιδιά, εφήβους ή έγκυες γυναίκες.
  2. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμινών και ανόργανων συστατικών.
  3. Οι χρήστες κετογονικής δίαιτας μπορεί να παρουσιάσουν κόπωση, πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα και κακή αναπνοή.
  4. Η κετο δίαιτα είναι περιοριστική όσον αφορά τις επιλογές τροφίμων. Είναι δύσκολο να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή με αυτό το πρόγραμμα.
  5. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κετο δίαιτα βοηθά στην απώλεια βάρους περισσότερο από άλλους τύπους δίαιτας ελεγχόμενων θερμίδων (π.χ. δίαιτα χαμηλών λιπαρών).
  6. Η κετο δίαιτα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ναυτία και δυσκοιλιότητα.
  7. Μπορεί να νιώσετε ζαλάδα και να αισθανθείτε υποτονικοί κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Οι παρενέργειες αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού και επαρκής ποσότητας αλατιού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της κετογονικής δίαιτας;

Η κετογονική δίαιτα είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά το σώμα να εισέλθει σε κατάσταση κέτωσης. Ωστόσον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η δίαιτα Keto μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών στο αίμα, επιπλέον λίπος στο συκώτι, πέτρες στα νεφρά και ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν με την κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού (τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα) και επαρκής ποσότητας αλατιού.

Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα αϋπνίας με την ένταξη αυτής της διατροφής στην καθημερινότητα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα τους γίνεται πιο ευαίσθητο στο τεχνητό φως τη νύχτα, λόγω της αλλαγής στα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Πριν ξεκινήσετε τη κετογονική δίαιτα, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε πως η αλλαγή στη διατροφή σας είναι ασφαλής.

Συχνές Ερωτήσεις για την κετογονική δίαιτα

Πώς μπορώ να ξέρω ότι βρίσκομαι σε κέτωση;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γνωρίζετε αν βρίσκεστε σε κέτωση. Μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους ανίχνευσης είναι τα στικς ούρων που κυκλοφορούν στα φαρμακεία.

Τα Ketone Test Strips μπορούν επίσης να ερευνήσουν την παρουσία κετονουρίας που προκύπτει από την αυξημένη παραγωγή β-υδροξυβουτυρικού οξέος, η οποία τυπικά αρχίζει να εμφανίζεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από αρκετές ημέρες αυστηρής κετογονικής δίαιτας. Η ακρίβειά τους μπορεί να ελεγχθεί παρατηρώντας αν αλλάζουν χρώμα όταν βυθίζονται σε ένα ποτήρι νερό που περιέχει γλυκόζη.

Μπορώ να χτίσω μυς με μια κετογονική δίαιτα;

Ναι, αλλά πιο δύσκολα.

Αν θέλετε να διατηρήσετε τους μυς σας ενώ ακολουθείτε μια κετογονική διατροφή, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης χωρίς να ξεπεράσετε το όριο των υδατανθράκων σας. Για παράδειγμα, αντί να τρώτε μπέικον και αυγά με πατάτες για πρωινό (που θα σας προσέφερε περίπου  25 γραμμάρια υδατανθράκων), μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε μια ομελέτα με τον ίδιο αριθμό θερμίδων που περιέχει τη διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης.

Μπορεί ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60 ετών) να ακολουθήσει την κετογονική δίαιτα;

Παρόλο που η δίαιτα Keto συμβάλλει στην απώλεια βάρους και τη ρύθμιση του διαβήτη, ενδείκνυται κυρίως για πιο νεαρές ηλικίες. Οι νεότεροι ενήλικες έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα από έναν ηλικιωμένο ενήλικα, γεγονός που τους επιτρέπει να αποκομίσουν τα οφέλη της απώλειας βάρους πιο γρήγορα, λόγω της ταχύτερης μεταβολής.

Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν. Τα ηλικιωμένα άτομα στερούνται επίσης ορισμένες βασικές βιταμίνες και μέταλλα, κάτι που συμβαίνει αναπόφευκτα σε κάθε διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει μείωση θερμίδων.

Τι γίνεται αν νιώθω συνεχώς κουρασμένος ή αδύναμος κατά τη διάρκεια της δίαιτας Keto;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ασκήσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κόπωσης, όπως η γιόγκα και η κολύμβηση.

Είναι η κετογονική δίαιτα ασφαλής για άτομα που έχουν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η κετογονική δίαιτα βοηθά τα άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Sydney, αναλύθηκαν δεδομένα από παχύσαρκους ασθενείς που ακολουθούσαν δύο διαφορετικά πλάνα κετογονικής δίαιτας. Διαπιστώθηκε πως οι δίαιτες αυτές όχι μόνο πέτυχαν τους στόχους απώλειας βάρους, αλλά μείωσαν επίσης τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης – παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Εκτός από τη σημαντική μείωση της πρόσληψης ζάχαρης (θυμηθείτε, όλοι οι υδατάνθρακες γίνονται σάκχαρα στο σώμα μας!) οι κετογονικές δίαιτες μπορούν να μειώσουν και την αρτηριακή πίεση.

Δυστυχώς όμως, αυτές οι δίαιτες δεν συνιστώνται σε άτομα που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι η κετογονική δίαιτα κατάλληλη για εμένα;

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος απώλειας βάρους και μπορεί να προσφέρει άλλα οφέλη στην υγεία, όπως μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα και κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτό το είδος διατροφής. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πώς η κετο δίαιτα μπορεί να σας ωφελήσει, συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή ένα διατροφολόγο που θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει στο νέο σας διατροφικό πρόγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δωρεάν αποστολή

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Επιστροφές 30 ημερών

Άλλαξες γνώμη; Έχεις 30 ημέρες για να επιστρέψεις το προϊόν!

Εγγύηση ποιότητας

Αποκλειστική χρήση ποιοτικών πρώτων υλών

Ασφαλείς Συναλλαγές

Κρυπτογράφηση δεδομένων απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές