Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Τι είναι ο διαλογισμός

Διαλογισμός και Ενσυνειδητότητα: Τι πρέπει να ξέρεις

Ο διαλογισμός έχει γίνει ένα δημοφιλές εργαλείο για την ενίσχυση της νοητικής διαύγειας, της συναισθηματικής ισορροπίας και της συνολικής ευεξίας. Περιλαμβάνει τη συγκέντρωση του νου σε ένα αντικείμενο, μια σκέψη ή μια δραστηριότητα για να μειωθεί η συνεχής ροή των σκέψεων και να επιτευχθεί μια κατάσταση γαλήνης.

Αντίθετα με τις κοινές παρανοήσεις, ο διαλογισμός δεν είναι μια τελετουργία εσωτερικισμού που απαιτεί σιωπή και ακραία πειθαρχία. Είναι μια προσιτή πρακτική που σκοπό έχει να μάθουμε να είμαστε παρόντες στη στιγμή και να δημιουργούμε εσωτερική γαλήνη. Η πρακτική αφορά την απλή παρατήρηση των δικών μας νοητικών δραστηριοτήτων, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τα μοτίβα του νου χωρίς κριτική.

Ο διαλογισμός είναι διαθέσιμος σε όλους και δεν απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή αντιλήψεις. Αντίθετα, προσφέρει ένα αίσθημα ηρεμίας και ενισχυμένης αυτογνωσίας που μπορεί να ενταχθεί σε οποιονδήποτε τρόπο ζωής και σε οποιοδήποτε σύστημα πεποιθήσεων.

Η Σημασία του διαλογισμού

Στους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας, ο διαλογισμός προσφέρει μια ανάπαυλα – μια ευκαιρία να επιβραδύνεις και να αποκτήσεις επαφή με αυτό που συμβαίνει μέσα σου. Μάλιστα, τα οφέλη του διαλογισμού έχουν αναγνωριστεί από τη σύγχρονη επιστήμη.

Οφέλη για τη νοητική και σωματική υγεία

Σύμφωνα με έρευνες, ο διαλογισμός μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο στο νου όσο και στο σώμα. Η συστηματική πρακτική έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Σε σωματικό επίπεδο, ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα οφέλη του διαλογισμού στη διαχείριση του στρες

Το άγχος είναι μια αναπόφευκτη πτυχή της ζωής, αλλά ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτό. Ενισχύοντας τη χαλάρωση και δημιουργώντας μια γαλήνια, μη αντιδραστική κατάσταση του νου, ο διαλογισμός επιτρέπει στους ανθρώπους να διαχειριστούν στρεσογόνες καταστάσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία και διαύγεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παράγοντες του στρες εξαφανίζονται, αλλά ενισχύεται σημαντικά η ικανότητά μας να τους διαχειριστούμε χωρίς να καταρρεύσουμε.

Ενίσχυση της αυτογνωσίας και της ενσυνειδητότητας

Ο διαλογισμός καλλιεργεί την ενσυνειδητότητα – να είμαστε παρόντες και πλήρως εστιασμένοι σε ό,τι κάνουμε κάθε στιγμή. Η ενσυνειδητότητα στον διαλογισμό περιλαμβάνει την παρατήρηση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας χωρίς να ταυτιζόμαστε με αυτά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού. Η ενισχυμένη αυτογνωσία μπορεί να έχει ποικίλα οφέλη στη ζωή του ατόμου, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, την καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης προς τον εαυτό μας και τους άλλους.

Τι είναι ο διαλογισμός

Ξεκινώντας την πρακτική του διαλογισμού

Το σημαντικό για να ξεκινήσεις τον διαλογισμό είναι να βρεις τη δική σου άνετη θέση στον χώρο που βρίσκεσαι. Είναι πολύ εύκολο, απλώς χρειάζεται να αποφασίσεις πού και πώς θα κάτσεις, για να έχεις τη δυνατότητα να προσεγγίσεις με άνεση την πρακτική. Ακολουθούν μερικά βήματα για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον διαλογισμό.

Βρες το κατάλληλο περιβάλλον και την κατάλληλη στάση

Όπως ένας κεραμίστας χρειάζεται μια σταθερή βάση στον τροχό του για να δημιουργήσει τα έργα τέχνης του, έτσι και εσύ χρειάζεσαι μια μικρή όαση ηρεμίας για τον διαλογισμό σου. Βρες μια ήσυχη γωνιά όπου είναι λιγότερο πιθανό να σε διακόψουν. Μπορεί να είναι μέσα ή έξω από το σπίτι, αρκεί να αισθάνεσαι άνετα.

Διαμόρφωσε τη στάση σου. Ενώ η στάση του λωτού είναι εμβληματική, δεν είναι υποχρεωτική. Πιο σημαντική είναι μια σταθερή στάση, ισορροπημένη και συμμετρική για το σώμα σου. Μπορείς να κάτσεις σε ένα μαξιλάρι, μια καρέκλα ή ακόμα και να ξαπλώσεις, αν η καθιστή θέση σου φαίνεται δυσάρεστη. Ο χρυσός κανόνας είναι να κρατάς την πλάτη σου ίσια, γιατί αυτό ενισχύει την εγρήγορση.

Διάρκεια: Ξεκίνα με σύντομες συνεδρίες

Ο διαλογισμός δεν είναι Μαραθώνιος. Ξεκίνησε με σύντομες συνεδρίες, ίσως πέντε λεπτά περίπου, αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια όταν αποκτήσεις μεγαλύτερη άνεση με την πρακτική. Χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο για να απελευθερώσεις τον νου από την υποχρέωση να κρατά χρόνο.

Εστίαση στην αναπνοή ή σε ένα αντικείμενο

Η αναπνοή είναι συχνά η άγκυρα του νου στον διαλογισμό. Είναι πάντα μαζί σου, ρυθμική και φυσική. Η εστίαση στην αναπνοή σημαίνει ότι απλώς παρατηρείς την εισπνοή και την εκπνοή χωρίς να τις ελέγχεις. Αν η προσοχή σου παρασυρθεί σε κάποιο άλλο ερέθισμα, οδήγησέ την ξανά πίσω στην αναπνοή, αλλά απαλά και σταθερά, χωρίς αυτοκριτική.

Διαχείριση της απόσπασης προσοχής και της περιπλάνησης του νου

Είναι φυσικό να αποσπάται η προσοχή σου. Ο νους μπορεί να τρέχει έναν Μαραθώνιο περνώντας μέσα από διάφορες σκέψεις για τη δουλειά, τα φαγητό ή ακόμα και υπαρξιακά ζητήματα. Και πάλι, αυτό είναι φυσιολογικό. Η τέχνη του διαλογισμού είναι να παρατηρείς πότε ο νους σου περιπλανιέται, ώστε να τον επαναφέρεις στο σημείο εστίασης χωρίς επικριτική διάθεση. Με τον καιρό, θα παρατηρήσεις ότι οι νοητικές περιπλανήσεις μειώνονται και η εστίαση του νου δυναμώνει, όπως δυναμώνουν οι μύες του σώματος με την άσκηση.

Τι είναι ο διαλογισμός

Η συστηματική πρακτική του διαλογισμού

Η συνέπεια είναι η βάση του διαλογισμού. Μας ενδιαφέρει λιγότερο η διάρκεια της συνεδρίας και περισσότερο η τακτικότητα της εξάσκησης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να εντάξεις τον διαλογισμό στο πρόγραμμα της καθημερινότητάς σου.

Κάνε τον διαλογισμό μια καθημερινή συνήθεια

Όπως το βούρτσισμα των δοντιών, έτσι και ο διαλογισμός μπορεί να γίνει μια αδιαπραγμάτευτη καθημερινή δραστηριότητα. Μπορείς να τον εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα. Για παράδειγμα, μπορείς να διαλογίζεσαι αμέσως μόλις ξυπνάς. Η επανάληψη και η συνέπεια στέλνει ένα ισχυρό σήμα στον εγκέφαλο ότι αυτό δεν είναι κάτι πρόσκαιρο. Ο νους θα προσμένει την πρακτική του διαλογισμού κάθε φορά που ξυπνάς. Αυτό ενισχύει την καθιέρωση της συνήθειας.

Υπενθυμίσεις για τη διατήρηση της συνέπειας

Στην αρχή, όρισε κάποιες υπενθυμίσεις που μπορούν να φανούν χρήσιμες. Για παράδειγμα, μπορείς να τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι διαλογισμού σε ένα ορατό σημείο, να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σε μια συγκεκριμένη ώρα ή να ορίσεις μια υπενθύμιση στο κινητό σου. Αυτά τα εναύσματα θα σε παροτρύνουν να ξεκινήσεις την πρακτική. Με τον καιρό, αυτές οι εξωτερικές υπενθυμίσεις θα μεταμορφωθούν σε εσωτερικά εναύσματα, και ο διαλογισμός θα καθιερωθεί ως μια φυσική τάση τη στιγμή που έχεις ορίσει για πρακτική.

Υπομονή και ευγένεια προς τον εαυτό σου

Όπως όταν μαθαίνεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο ή να μιλάς μια ξένη γλώσσα, έτσι και στην εκμάθηση του διαλογισμού δεν γίνεται να φτάσεις σε προχωρημένο επίπεδο από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτεί υπομονή, επιμονή και ευγένεια προς τον εαυτό σου. Εντωμεταξύ, φρόντισε να γιορτάζεις τις μικρές νίκες σου – μπορεί να διαλογίστηκες για ένα επιπλέον λεπτό ή να κατάφερες να βιώσεις την πλήρη γαλήνη του νου.

Τι είναι ο διαλογισμός

Τεχνικές διαλογισμού

Ο διαλογισμός είναι μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει πολλά είδη τεχνικών. Κάθε τεχνική έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Όποιο και να είναι το ζητούμενο για εσένα στον διαλογισμό, υπάρχει μια τεχνική που σίγουρα θα καλύπτει τις ανάγκες σου, από την αίσθηση της γαλήνης μέχρι την εξερεύνηση της ψυχής σου. Ας δούμε τα διάφορα είδη διαλογισμού, για να βρεις ποιο ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σου.

Ενσυνειδητότητα

Αυτή η τεχνική διαλογισμού προέρχεται από την παράδοση του Βουδισμού Θεραβάντα και υιοθετήθηκε από πολλούς ασκούμενους στη Δύση. Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας τονίζει την επίγνωση της παρούσας στιγμής, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα στην οποία εστιάζει ο νους. Είναι σαν να απολαμβάνεις κάθε μπουκιά ενός γεύματος σαν να είναι ξεχωριστή, να ανακαλύπτεις την υφή και τη γεύση της τροφής από την αρχή σε κάθε μπουκιά. Για να εξασκηθούμε στην ενσυνειδητότητα, παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας καθώς έρχονται και φεύγουν, χωρίς να τα κρίνουμε ή να ταυτιζόμαστε με αυτά.

Εστίασης προσοχής

Σκέψου τον διαλογισμό εστίασης προσοχής ως μια τεχνική συγκέντρωσης σε ένα μόνο σημείο. Αυτό ενισχύει τη νοητική διαύγεια και τη συναισθηματική ηρεμία. Είναι σαν να προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μια βάρκα σε ταραχώδη νερά. Μπορείς να εστιάσεις στον ρυθμό της αναπνοής σου, στη φλόγα ενός κεριού ή στον ήχο ενός γκονγκ. Κάθε φορά που ο νους σου περιπλανιέται, φέρε ξανά την προσοχή σου πίσω στο σημείο εστίασης.

Αγάπη και καλοσύνη (Metta Meditation)

Σε αυτόν το διαλογισμό στέλνουμε κύματα συμπόνιας που ξεκινούν από την καρδιά, εκτείνονται προς τον εαυτό μας και στη συνέχεια επεκτείνονται προς όλους όσους βρίσκονται γύρω μας: φίλοι, οικογένεια, ξένοι, ακόμα και άνθρωποι με τους οποίους δεν τα πάμε καλά. Αυτό το είδος διαλογισμού καλλιεργεί μια στάση καλοσύνης και ευγένειας. Μερικές φορές, χρησιμοποιούμε επαναλαμβανόμενες φράσεις που ενισχύουν την πρόθεση της καλοσύνης, σαν μια μελωδία που ηχεί ακόμα στα αυτιά μας ακόμα και όταν το τραγούδι έχει τελειώσει.

Σάρωση του σώματος

Φαντάσου το σώμα σου ως μια τεράστια ήπειρο που μπορείς να εξερευνήσεις. Σε αυτόν το διαλογισμό, το σώμα είναι το πεδίο εξερεύνησής μας. Σαρώνουμε κάθε σημείο αυτού του τοπίου και παρατηρούμε κάθε βράχο και κάθε κοιλάδα με περιέργεια και απαλότητα. Συντονιζόμαστε με τις διαφορετικές αισθήσεις σε κάθε σημείο του σώματος, από την ένταση που μπορεί να εντοπίζουμε στους ώμους μέχρι τη δροσιά που νιώθουμε στα δάχτυλα των ποδιών. Απλώς παρατηρούμε αυτές τις αισθήσεις αφιερώνοντας λίγο χρόνο και στη συνέχεια τις αφήνουμε να απελευθερωθούν, καθώς συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο σώμα.

Γιόγκα και διαλογισμός κίνησης

Για όσους δυσκολεύονται να διατηρήσουν το σώμα τους ακίνητο για να διαλογιστούν, ο διαλογισμός κίνησης μπορεί να είναι το κλειδί. Αυτός ο διαλογισμός συνδυάζει την αναπνοή με την κίνηση, παράγοντας χορευτικές κινήσεις που κρατούν το νου απασχολημένο. Η πρακτική της γιόγκα περιλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό στάσεων και ακολουθιών, με κάθε κίνηση να μας φέρνει πιο κοντά στη νοητική ηρεμία και την πνευματική ευεξία.

Οραματισμός

Η τεχνική του οραματισμού μας καλεί να αποσυρθούμε σε έναν χώρο του νου, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας καταφύγιο μέσω της φαντασίας. Μπορείς να οραματιστείς μια ήσυχη παραλία και τον ήλιο που ζεσταίνει το δέρμα σου ή τη δροσερή αύρα που απολαμβάνεις καθώς βρίσκεσαι στην κορυφή ενός βουνού. Αυτή η μορφή διαλογισμού μπορεί να σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τον θόρυβο της καθημερινότητας.

Τι είναι ο διαλογισμός

Εμβαθύνοντας στην πρακτική του διαλογισμού

Καθώς εξοικειώνεσαι με τον ρυθμό μιας συστηματικής πρακτικής διαλογισμού, ίσως αρχίσεις να αναζητάς μια βαθύτερη εμπειρία. Υπάρχει ένα τεράστιο εσωτερικό σύμπαν για να εξερευνήσεις. Καθώς αποκτάς περισσότερη άνεση, μπορείς να επεκτείνεις τη διάρκεια του διαλογισμού ή να ενσωματώσεις πιο περίτεχνες τεχνικές.

Διάρκεια και βάθος συνεδριών

Με τον καιρό, αυτό που ξεκίνησε ως μια καθημερινή πρακτική πέντε λεπτών, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πρακτική δέκα, είκοσι ή ακόμα και τριάντα λεπτών. Άκουσε προσεκτικά το σώμα και το νου σου. Η παρατεταμένη διάρκεια μπορεί να ενισχύσει το βάθος του διαλογισμού, με αποτέλεσμα να βιώνεις εντονότερα μια αίσθηση γαλήνης και διορατικότητας.

Εξερεύνηση προηγμένων τεχνικών διαλογισμού

Αφού αποκτήσεις μια βασική κατανόηση του διαλογισμού, μπορείς να εξερευνήσεις πιο προχωρημένες τεχνικές. Για παράδειγμα, μπορείς να δοκιμάσεις την τεχνική των μάντρα – επαναλαμβανόμενους ήχους που ανυψώνουν τη συνείδηση και ενισχύουν την εστίαση. Επίσης, θα μπορούσες να εξερευνήσεις τον διαλογισμό Βιπάσανα, που εστιάζει στη φύση της ύπαρξης και των φαινομένων.

Ενσωμάτωση του διαλογισμού σε καθημερινές δραστηριότητες

Ο διαλογισμός δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα μαξιλάρι ή μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Μπορείς να επεκτείνεις την πρακτική σου ενσωματώνοντας την ενσυνειδητότητα σε καθημερινές δραστηριότητες. Το φαγητό, το περπάτημα ή ακόμα και οι οικιακές εργασίες μπορούν να γίνουν διαλογιστικές δραστηριότητες, όταν γίνονται με πλήρη εστίαση και παρουσία.

Τι είναι ο διαλογισμός

Συνήθεις προκλήσεις στο διαλογισμό

Το ταξίδι του διαλογισμού δεν είναι χωρίς εμπόδια, αλλά αυτές οι προκλήσεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας και μπορούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη προσωπική ανάπτυξη.

Καταπολεμώντας τη νευρικότητα και τη βαρεμάρα

Η νευρικότητα και η βαρεμάρα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι ενδείξεις ότι ο νους αναζητά διέγερση. Αναγνώρισε αυτά τα συναισθήματα, αλλά μην τα αφήσεις να σε επηρεάσουν. Καθώς συνεχίζεις να εξασκείσαι στον διαλογισμό, θα ανακαλύψεις ότι με την πάροδο του χρόνου, τα εμπόδια που εμφανίζονται έχουν λιγότερη ισχύ και διαταράσσουν όλο και λιγότερο τον διαλογισμό σου.

Προσδοκίες και απογοήτευση

Είναι εύκολο να παρασυρθείς από τις προσδοκίες σου σχετικά με τα αποτελέσματα που “πρέπει” να έχει ο διαλογισμός. Αν παρατηρείς ότι απογοητεύεσαι από τα αποτελέσματα του διαλογισμού, να θυμάσαι ότι ο διαλογισμός είναι μια διαδικασία και ότι κάθε εμπειρία είναι εξίσου σημαντική, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μπορεί να φαίνονται λιγότερο τέλειες.

Έλλειψη χρόνου

Συχνά, ισχυριζόμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο για διαλογισμό. Όμως, το θέμα δεν είναι αν υπάρχει χρόνος αλλά αν δημιουργούμε εμείς τον χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσουμε στον διαλογισμό. Μπορεί να χρειαστεί να ξυπνήσουμε λίγα λεπτά νωρίτερα ή να αναδιοργανώσουμε τον χρόνο μας και να αφαιρέσουμε από το πρόγραμμά μας δραστηριότητες που είναι λιγότερο ευεργετικές. Να θυμάσαι ότι ακόμα και συνεδρίες μικρής διάρκειας μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Ο δρόμος του διαλογισμού είναι μια προσωπική εσωτερική περιπέτεια. Δεν αφορά την επίτευξη της τελειότητας αλλά την απόλαυση του ταξιδιού – με όλες τις δυσκολίες και τις αντιθέσεις του. Χρειάζεται απλώς να αναγνωρίσουμε την εξέλιξη που συμβαίνει καθ’ όλη τη διαδρομή. Είτε αναζητάς την ηρεμία, είτε τη διαύγεια, είτε μια βαθύτερη σύνδεση με τον εσωτερικό εαυτό σου, ο διαλογισμός προσφέρει ένα καταφύγιο για όλους όσους το αναζητούν. Να θυμάσαι ότι οι πιο βαθιές μεταμορφώσεις συχνά προέρχονται από τις πιο απλές πράξεις: μια συνειδητή επιλογή, μία συνειδητή αναπνοή, μια στιγμή παρουσίας. Επομένως, ανάπνευσε, εξερεύνησε και ανακάλυψε την αρμονία που βρίσκεται μέσα σου.

Συχνές ερωτήσεις για τον διαλογισμό

Κάθε ασκούμενος έχει απορίες καθ’ όλη τη διαδρομή αυτού του ταξιδιού. Οι απαντήσεις μπορούν να εξομαλύνουν τις δυσκολίες.

Τι να κάνω αν δεν μπορώ να σταματήσω τις σκέψεις κατά τη διάρκεια του διαλογισμού;

Μια κοινή παρανόηση σχετικά με τον διαλογισμό είναι ότι έχει ως σκοπό την παύση των σκέψεων. Στην πραγματικότητα, ο διαλογισμός δεν απαιτεί την παύση των σκέψεων, αλλά την παρατήρηση της δραστηριότητας του νου. Απλώς παρατηρούμε πότε ο νους περιπλανιέται και απαλά επαναφέρουμε την προσοχή μας στο σημείο εστίασης, όπως η αναπνοή ή ένα μάντρα. Με την εξάσκηση, θα διαπιστώσεις ότι σταδιακά γίνεται πιο εύκολο να διατηρείς τη συγκέντρωσή σου στο σημείο εστίασης και να μην παρασύρεσαι από σκέψεις.

Πόσο συχνά πρέπει να διαλογίζομαι και για πόσο καιρό;

Ως αρχάριος, επιδίωξε να διαλογίζεσαι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, από 5 έως 10 λεπτά κάθε μέρα. Το κλειδί είναι η τακτική εξάσκηση, όχι η διάρκεια. Με τον καιρό, μπορείς να αυξήσεις σταδιακά τη διάρκεια του διαλογισμού, αν νιώθεις άνετα.

Νιώθω μεγαλύτερη ανησυχία από τότε που ξεκίνησα τον διαλογισμό. Είναι φυσιολογικό;

Μερικές φορές, καθώς παίρνουμε την προσοχή μας από τα εξωτερικά ερεθίσματα αποκτάμε μεγαλύτερη επίγνωση του εσωτερικού συναισθηματικού μας τοπίου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και άγχος ή ανησυχία. Επομένως, είναι φυσιολογικό κάποια συναισθήματα να τα νιώθουμε πιο έντονα. Προσπάθησε να παρατηρείς τα συναισθήματα αυτά χωρίς κριτική διάθεση και άφησέ τα να απελευθερωθούν.

Μπορεί ο διαλογισμός να βοηθήσει στον σωματικό πόνο;

Παρόλο που ο διαλογισμός δεν είναι μια πρακτική που θεραπεύει τον χρόνιο πόνο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον πόνο. Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας, για παράδειγμα, μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια στάση αποδοχής για αυτή την κατάσταση.

Είναι καλύτερο να διαλογίζομαι με ανοιχτά ή κλειστά μάτια;

Και τα δύο είναι αποδεκτά. Αν παρατηρείς ότι έχεις την τάση να αποκοιμιέσαι κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, καλύτερα να διαλογίζεσαι με ελαφρώς ανοιχτά μάτια. Αν αποσπάται εύκολα η προσοχή σου, καλύτερα να έχεις τα μάτια σου κλειστά. Δοκίμασε τι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα.

Υπάρχει "σωστός" τρόπος να διαλογιστώ;

Δεν υπάρχει μόνο ένας “σωστός” τρόπος διαλογισμού. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι να κάνεις την πρακτική αυτή εφικτή και ωφέλιμη για εσένα.

Μπορεί ο διαλογισμός να αντικαταστήσει τον ύπνο;

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι αναζωογονητικός, αλλά δεν είναι υποκατάστατο του ύπνου. Και τα δύο είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία.

Τι να κάνω αν συνεχώς αποκοιμιέμαι ενώ διαλογίζομαι;

Αν αποκοιμιέσαι κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι δεν ξεκουράζεσαι αρκετά είτε ότι η στάση του σώματός σου είναι πολύ χαλαρή. Δοκίμασε να διαλογιστείς σε μια λιγότερο αναπαυτική θέση ή μια ώρα της ημέρας που έχεις περισσότερη ενέργεια και βρίσκεσαι σε εγρήγορση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δωρεάν αποστολή

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Επιστροφές 30 ημερών

Άλλαξες γνώμη; Έχεις 30 ημέρες για να επιστρέψεις το προϊόν!

Εγγύηση ποιότητας

Αποκλειστική χρήση ποιοτικών πρώτων υλών

Ασφαλείς Συναλλαγές

Κρυπτογράφηση δεδομένων απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές