Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Restorative Yoga: Τι είναι και γιατί να τη δοκιμάσεις;

Restorative Yoga: Τι είναι και γιατί να τη δοκιμάσεις;

Η Restorative Yoga (ή επανορθωτική γιόγκα) είναι μια ξεκούραστη πρακτική γιόγκα που έχει ως στόχο το αργό άνοιγμα του σώματος μέσω παθητικών διατάσεων. Μπορεί να ασκηθεί από άτομα οποιουδήποτε επιπέδου φυσικής κατάστασης, ενώ πολλοί τη βρίσκουν ευεργετική και για την ψυχική τους υγεία. Τα μαθήματα της Restorative Yoga είναι συνήθως χαμηλής έντασης και διαρκούν συνήθως μία ώρα.

Η Restorative Yoga εκμεταλλεύεται τη φυσική μας τάση να νιώθουμε καλύτερα όταν κινούμαστε λιγότερο, κάτι που είναι γνωστό ως “φυσιολογία της αδράνειας”. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί ο διαλογισμός μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί.

Πώς λειτουργεί η Restorative Yoga;

Η Restorative Yoga είναι κάτι περισσότερο από τις σωματικές στάσεις που μας επιτρέπουν να πετύχουμε μια κατάσταση χαλάρωσης. Η χρήση στηριγμάτων, όπως μαξιλάρια και κουβέρτες, βοηθά τους ασκούμενους να χαλαρώσουν, υποστηρίζοντας ορισμένα μέρη του σώματος και επιτρέποντάς τους έτσι να παραμείνουν σε κάθε στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα μπορούσαν κανονικά.

Η εστίαση στην αναπνοή επιφέρει επίσης το ίδιο αποτέλεσμα με το διαλογισμό, επιτρέποντας την ελάχιστη απαιτούμενη προσοχή ενώ παίρνεις βαθιές αναπνοές που βοηθούν στη χαλάρωση. Η παραμονή σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτρέπει επίσης σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το καρδιαγγειακό σύστημα, να επιβραδυνθούν, επιτρέποντάς μας να ηρεμήσουμε ακόμη περισσότερο.

Δοκίμασε το COYA Plus δωρεάν για 7 ημέρες

  • Απεριόριστη πρόσβαση σε 100+ διαλογισμούς και κατηγορίες διαλογισμών
  • Καθοδηγούμενα προγράμματα αυτοβελτίωσης που θα σε φέρουν πιο κοντά στους στόχους σου
  • Εξατομικευμένες προτάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους σου
  • Προσωπικό πλάνο αυτοβελτίωσης

Σε τι διαφέρει η Restorative Yoga από τα άλλα είδη γιόγκα;

Η διαφορά της Restorative Yoga από άλλα είδη γιόγκα είναι ότι είναι πιο αργή και χαλαρωτική. Μπορείς να την κάνεις όποτε θέλεις, όμως όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη Χάθα Γιόγκα, παραμένουμε στην κάθε στάση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια προχωράμε στην επόμενη. Η Restorative Yoga έχει να κάνει με την παραμονή σε κάθε στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας στηρίγματα που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε.

Από την άλλη πλευρά, η Vinyasa Yoga και η Power Yoga είναι πιο δραστήριοι τύποι γιόγκα. Έχουν πιο γρήγορο ρυθμό και είναι πιο απαιτητικές σωματικά, σε σύγκριση με την Restorative Yoga που ακολουθεί το δικό της, αργό ρυθμό.

Τέλος, η Yin Yoga θεωρείται ως μια παρόμοια πρακτική με την Restorative Yoga, όμως έχει αρκετές διαφορές. Η Restorative Yoga είναι ιδανική για όσους αναζητούν μια χαλαρωτική και ηρεμιστική εμπειρία, ενώ η Yin Yoga ενδείκνυται για όσους θέλουν να αυξήσουν την ευλυγισία τους.

Τα οφέλη της Restorative Yoga

Αποτοξινώνει το σώμα

Η “επανορθωτική γιόγκα” διευκολύνει την υγιή απελευθέρωση ορμονών, τη ροή του αίματος, του λεμφικού υγρού και όχι μόνο.

Παρέχει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία για τους μύες σας, καθώς τους φέρνει “στα όριά τους” μέσω παθητικών διατάσεων αντί για ενεργητικές ασκήσεις. Αυτό βοηθά στη χαλάρωση της έντασης που είναι αποθηκευμένη στους μύες.

Αποτρέπει τους τραυματισμούς μέσω της μυϊκής απομόνωσης

Η Restorative Yoga μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις τον έλεγχο των σημείων καταπόνησης του σώματός σας, όπως οι σφιγμένοι ώμοι και οι γοφοί, οι σπασμοί στους μύες της πλάτης (που μπορεί να οφείλονται σε κακή ευθυγράμμιση) ή άλλοι συνηθισμένοι πόνοι που συχνά αγνοούμε μέχρι να γίνουν σοβαροί τραυματισμοί.

Παρέχει επιπλέον υποστήριξη στις έγκυες γυναίκες

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να κάνουν με ασφάλεια κάποιες στάσεις της Restorative Yoga με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου εκπαιδευτή. Οι στάσεις που ανοίγουν τους γοφούς και τη λεκάνη είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, καθώς βοηθούν στην προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό.

Βοηθά στον καλύτερο ύπνο

Εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, η εξάσκηση ορισμένων στάσεων της “επανορθωτικής γιόγκα” το βράδυ μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις έναν πιο ξεκούραστο ύπνο. Οι στάσεις της είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες αν έχεις την τάση να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω μυϊκής έντασης ή άγχους.

Η σημασία των στηριγμάτων

Τα στηρίγματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας πρακτικής Restorative Yoga. Σε βοηθούν να κρατάς τις στάσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που σου επιτρέπει να χαλαρώσεις βαθύτερα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι στηριγμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μάθημα Restorative Yoga, όπως τα μπλοκ, τα μαξιλάρια, οι κουβέρτες και οι ιμάντες. Το καθένα έχει διαφορετικό σκοπό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σε βοηθήσει να επιτύχεις μια πιο άνετη και βαθύτερη κατάσταση χαλάρωσης.

Τα μπλοκ τοποθετούνται συνήθως κάτω από μέρη του σώματος που χρειάζονται επιπλέον στήριξη, όπως το κεφάλι ή οι γοφοί, κατά τη διάρκεια της καθιστής μπροστινής κάμψης (paschimottanasana). Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ανυψώσουν περιοχές όπως τα πόδια στη στάση του ήρωα.

Τα στηρίγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τον αυχένα και το κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας ήπιας στροφής της σπονδυλικής στήλης ή οποιασδήποτε άλλης στάσης όπου υπάρχει κάμψη της σπονδυλικής σας στήλης. Αυτό βοηθά στη χαλάρωση των μυών της πλάτης, ειδικά αν υποφέρεις από ένταση σε αυτή την περιοχή.

Οι κουβέρτες χρησιμοποιούνται συχνά για να καλύψουν μέρη του σώματος που δεν θέλεις να αγγίξουν το πάτωμα, όπως το κεφάλι σου κατά τη διάρκεια της baddha konasana.

Οι ιμάντες χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην επιμήκυνση και τη στήριξη του σώματός σου, αν δεν μπορείς να φτάσεις εύκολα το πάτωμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στάσεις όπως η viparita karani.

Στάσεις της Restorative Yoga που πρέπει να δοκιμάσεις

Supta Matsyendrasana: Ξαπλωτή περιστροφή (υποστηριζόμενη)

Αυτή η στάση είναι ιδανική για να στρέψεις τη σπονδυλική σου στήλη και βοηθά στην ανακούφιση από την ένταση και το στρες. Βοηθά επίσης στη αίσθηση δυσκαμψίας και στον πονοκέφαλο.

Για να κάνεις αυτή τη στάση, ξάπλωσε ανάσκελα και αγκάλιασε σφιχτά στο στήθος σου ένα μαξιλάρι ή δύο στοιβαγμένες κουβέρτες γιόγκα. Φέρε τα γόνατά σου στο πλάι και άφησε τα να πέσουν ανοιχτά. Τέντωσε τα χέρια σου μπροστά σου και ακούμπησε τα στο πάτωμα δίπλα σου ή τοποθέτησε τα δίπλα στο κεφάλι σου έτσι ώστε οι παλάμες σου να βλέπουν προς τα πάνω.

Άνοιξε τον χώρο ανάμεσα στο πίσω μέρος του ενός γοφού και το μπροστινό μέρος του άλλου, σαν να υπάρχει ένα βιβλίο ανάμεσα στα γόνατά σου. Άφησε αυτό το διάστημα να παραμείνει ευρύ όσο χαλαρώνεις. Στρέψε το βλέμμα σου προς το πάτωμα και μείνε σε αυτή τη στάση για περίπου πέντε λεπτά.

Matsyasana: Στάση ψαριού (με μαξιλάρι)

Αυτή είναι μια υπέροχη στάση που βοηθά στο άνοιγμα των ώμων, του στήθους και της σπονδυλικής στήλης, ενώ παράλληλα ηρεμεί το μυαλό. Σου επιτρέπει να απελευθερώσεις την ένταση επειδή ενθαρρύνει τη βαθιά αναπνοή. Πρόκειται για μια εξαιρετική στάση αν υποφέρεις από υψηλή αρτηριακή πίεση ή άγχος.

Για να ξεκινήσεις, ξάπλωσε ανάσκελα με τα πόδια σου τεντωμένα. Αγκάλιασε ένα μαξιλάρι στο χώρο μεταξύ των άνω μηρών και του κάτω μέρους της κοιλιάς σου. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις δύο διπλωμένες κουβέρτες σε αυτή την ίδια απόσταση κάτω από το σώμα σου. Ξάπλωσε έτσι ώστε το μαξιλάρι ή οι κουβέρτες να στηρίζουν τη λεκάνη και το κάτω μέρος της πλάτης σου. Ακούμπησε τα χέρια σου στο πάτωμα δίπλα στα πλευρά σου, με τις παλάμες σου στραμμένες προς τα πάνω.

Balasana: Η στάση του παιδιού (υποστηριζόμενη)

Αυτή η στάση συμβάλλει στην ηρεμία του νου και του σώματος. Επιτρέπει στους μυς της πλάτης σου να χαλαρώσουν, κάτι που την καθιστά εξαιρετική στάση αν υποφέρεις από ένταση ή δυσκαμψία σε αυτή την περιοχή.

Για να ξεκινήσεις, ξάπλωσε στο στρώμα σου με τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σου να αγγίζουν το ένα το άλλο. Χώρισε τα γόνατά σου όσο πιο πλατιά γίνεται μέχρι οι μηροί σου να είναι παράλληλοι με το πάτωμα. Τέντωσε τα χέρια σου προς τα εμπρός και τοποθέτησε τα στο πάτωμα, με τις παλάμες σου επίπεδες στο έδαφος. Αν χρειάζεσαι περισσότερη στήριξη, τοποθέτησε ένα μπλοκ ή ένα στήριγμα κάτω από το μέτωπό σου.

Viparita Karani: Πόδια στον τοίχο

Αυτή η στάση θα σε κάνει να χαλαρώσεις μετά από μια κουραστική μέρα και θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς βαθύτερα. Αυτό συμβαίνει γιατί επιτρέπει στα πόδια σου να πάρουν όλο το βάρος του σώματός σου, κάτι ανοίγει τους γοφούς σου και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

Για να ξεκινήσεις, κάθησε με την πλάτη σου στον τοίχο και περπάτησε τα πόδια σου προς τα εμπρός μέχρι να βρεθούν ακριβώς μπροστά σου. Ξάπλωσε ανάσκελα και σήκωσε τους γοφούς σου προς τα πάνω, ώστε ο πισινός σου να ακουμπάει στον τοίχο. Ταλάντευσε αργά τα πόδια σου πάνω στον τοίχο και άφησε τα να πέσουν όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά, με τα δάχτυλα των ποδιών σου να δείχνουν προς το ταβάνι. Προσπάθησε να παραμείνεις σε αυτή τη θέση για πέντε έως δέκα λεπτά.

Κράτησε αυτές τις στάσεις για πέντε έως δέκα λεπτά, αναπνέοντας βαθιά και επιτρέποντας στον εαυτό σου να χαλαρώσει. Μπορείς επίσης να ανακαλύψεις περισσότερες ενδιαφέρουσες στάσεις στο άρθρο μας Γιόγκα για Αρχάριους.

Φρόντισε την υγεία του νου σου

  • Απόκτησε απεριόριστη πρόσβαση σε 100+ διαλογισμούς και κατηγορίες διαλογισμών
  • Προετοίμασε το μυαλό σου για έναν βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο μέσα από ειδικούς διαλογισμούς και Ιστορίες για Καληνύχτα
  • Κάνε την αυτοβελτίωση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σου, ακολουθώντας νέους διαλογισμούς κάθε μέρα και αποκλειστικά προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης
Download on the App Store Get it on Google Play
Promotional Image
Δωρεάν αποστολή

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Επιστροφές 30 ημερών

Άλλαξες γνώμη; Έχεις 30 ημέρες για να επιστρέψεις το προϊόν!

Εγγύηση ποιότητας

Αποκλειστική χρήση ποιοτικών πρώτων υλών

Ασφαλείς Συναλλαγές

Κρυπτογράφηση δεδομένων απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές