Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Savasana

Savasana: Η στάση του πτώματος, για χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες

Νιώθεις αγχωμένος; Η Savasana, γνωστή και ως στάση του πτώματος, μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεσαι! Αυτή η απλή στάση γιόγκα είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές για χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες. Η Savasana είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ολοκληρώσεις το μάθημα γιόγκα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς χαλαρώνει την ένταση και να ενισχύσει τα συναισθήματα γαλήνης και ηρεμίας. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα οφέλη της Savasana, αλλά και πώς να κάνεις τη στάση αυτή σωστά.

Τι είναι η Savasana

Η Savasana είναι μια στάση αποθεραπείας και γίνεται συχνά στο τέλος ενός μαθήματος γιόγκα. “Savasana” στα Σανσκριτικά σημαίνει “πτώμα” κι έτσι ακριβώς μοιάζει όποιος κάνει αυτή τη στάση! Ξαπλώνεις ανάσκελα με τα μάτια κλειστά, τα πόδια και τα χέρια χαλαρά, αφήνοντας όλη την ένταση του σώματος στο πάτωμα. Η Savasana μπορεί να φαίνεται μια εύκολη στάση, αλλά είναι δύσκολο να γίνει σωστά. Χρειάζεται εξάσκηση μέχρι να καταφέρεις να καθαρίσεις τον νου και να απελευθερώσεις όλη τη μυϊκή ένταση.

Δοκίμασε το COYA Plus δωρεάν για 7 ημέρες

 • Απεριόριστη πρόσβαση σε 100+ διαλογισμούς και κατηγορίες διαλογισμών
 • Καθοδηγούμενα προγράμματα αυτοβελτίωσης που θα σε φέρουν πιο κοντά στους στόχους σου
 • Εξατομικευμένες προτάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους σου
 • Προσωπικό πλάνο αυτοβελτίωσης

Ποια είναι τα οφέλη της Savasana

Η Savasana έχει πολλά οφέλη, σωματικά και νοητικά. Σε σωματικό επίπεδο, η Savasana βοηθά στη χαλάρωση του σώματος και του νου, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό. Επίσης, απελευθερώνει την ένταση από τους μυς και τις αρθρώσεις. Σε νοητικό επίπεδο, η Savasana ενισχύει τη γαλήνη και την ηρεμία, μειώνει το στρες και τη νευρικότητα, βελτιώνει τη συγκέντρωση.

Σε γενικές γραμμές, τα οφέλη της Savasana είναι:

 • Χαλάρωση
 • Μείωση του στρες
 • Ενίσχυση της συγκέντρωσης
 • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
 • Επιβράδυνση του καρδιακού παλμού
 • Μείωση της κόπωσης και της αϋπνίας

Ένας αναλυτικός οδηγός για τη στάση Savasana

1. Κάθισε στο πάτωμα με λυγισμένα γόνατα και τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα. Απαλά, ξάπλωσε προς τα πίσω

Βεβαιώσου πως έχεις το κατάλληλο στρώμα γιόγκα για να εκτελέσεις σωστά και με ασφάλεια αυτή την άσκηση. Εδώ θα βρεις κατάλληλα στρώματα, ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες της γιόγκα.

2. Καθώς εισπνέεις, τέντωσε απαλά τα πόδια σου, με μια απόσταση μεταξύ τους, και άφησε τα πέλματα σου να έχουν μια φυσική κλίση προς τα έξω

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πιο βαθιά χαλάρωση.

3. Ανασήκωσε ελαφρά τη λεκάνη σου προς τα πάνω – σαν να τραβάς τον κόκκυγα προς το ταβάνι, χωρίς να χάνει επαφή με το πάτωμα – και νιώσε την περιοχή της μέσης να εκτείνεται και να μαλακώνει

Φρόντισε να μην ανασηκώσεις τόσο τη λεκάνη με αποτέλεσμα να ισιώσει τελείως η μέση, γιατί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Ανασήκωσε ελαφρώς τον κόκκυγα σηκώνοντας τη λεκάνη, και μετά τοποθέτησε ξανά τη λεκάνη στο πάτωμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα χέρια σου, για να απομακρύνεις τους γλουτούς από τη μέση σου.

4. Ανασηκώνοντας το κεφάλι σου, απομάκρυνε τη βάση του κρανίου από τον αυχένα

Χρησιμοποίησε τα χέρια σου και επιμήκυνε τον αυχένα σου. Φρόντισε οι ώμοι σου να ακουμπούν το πάτωμα και να είναι όσο πιο μακριά γίνεται από τα αυτιά.

5. Τέντωσε τα χέρια σου προς το ταβάνι, κάθετα στο πάτωμα

Κάνε μικρές κινήσεις αριστερά-δεξιά για να επιμηκύνεις την πλάτη και να δημιουργήσεις μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Μετά, τοποθέτησε τα χέρια στο πάτωμα, με τους αγκώνες μακριά από τον κορμό, στην ίδια απόσταση αριστερά και δεξιά.

6. Γύρισε τις παλάμες προς τα πάνω, να κοιτούν προς το ταβάνι

Άφησε όλο το βάρος των χεριών να πέσει προς το πίσω μέρος, εκεί που τα χέρια αγγίζουν το πάτωμα. Φρόντισε οι ωμοπλάτες σου να είναι ευθυγραμμισμένες.

7. Χαλάρωσε το κεφάλι

Ξεκίνα χαλαρώνοντας κάθε μυ στο κεφάλι σου, από τη γλώσσα μέχρι το μέτωπο. Κλείσε τα μάτια και νιώσε τα μάτια να βυθίζονται προς το πίσω μέρος του κεφαλιού. Διατήρησε αυτή τη στάση για πέντε λεπτά.

8. Τέλος της άσκησης

Αφού πάρεις μια βαθιά αναπνοή στη στάση πτώματος, γύρισε στο δεξί πλάι του σώματος σου, λυγίζοντας τα γόνατα (εμβρυακή στάση). Μείνε εκεί για δύο με τρεις αναπνοές. Με την επόμενη εκπνοή, πίεσε και σπρώξε με το αριστερό σου χέρι το πάτωμα ώστε να ανασηκώσεις τον κορμό, με το κεφάλι να ακολουθεί απαλά την κίνηση του κορμού.

Συμβουλές για σωστή στάση Savasana

Ακολουθούν μερικές οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να αποκομίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από τη στάση Savasana:

 • Να κάνεις τη στάση σε ένα άνετο μέρος που δεν θα σε ενοχλήσουν.
 • Αν είναι εφικτό, κάνε εξάσκηση στη Savasana το βράδυ λίγο πριν κοιμηθείς. Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.
 • Αν κάνεις τη στάση Savasana την ημέρα, είναι καλό να χρησιμοποιήσεις ένα μαξιλαράκι ματιών για να μη σε ενοχλεί το φως.
 • Τοποθέτησε μια διπλωμένη κουβέρτα ή μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, ώστε το μέτωπο σου να είναι πιο ψηλά από το πιγούνι. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεις τον αυχένα.
 • Για τη μέση, μπορείς να τοποθετήσεις μια διπλωμένη κουβέρτα κάτω από τα γόνατα, για να μειώσεις την πίεση στην περιοχή της μέσης.

Προφυλάξεις κατά τη στάση Savasana

Για να εξασκηθείς στη στάση Savasana, ξάπλωσε σε μια σκληρή και ίσια επιφάνεια. Αν έχεις οποιουδήποτε είδους τραυματισμούς, είναι καλύτερα να αποφύγεις αυτή τη στάση. Η Savasana είναι κατάλληλη στάση για την εγκυμοσύνη, αλλά φρόντισε να έχεις πρώτα την έγκριση του γιατρού. Αν νιώθεις πόνο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος – αυχένας και μέση – τοποθέτησε διπλωμένη κουβέρτα ή μαξιλάρι στα κατάλληλα σημεία, για να μειώσεις την πίεση και την ένταση σε αυτές τις περιοχές του σώματος.

Φρόντισε την υγεία του νου σου

 • Απόκτησε απεριόριστη πρόσβαση σε 100+ διαλογισμούς και κατηγορίες διαλογισμών
 • Προετοίμασε το μυαλό σου για έναν βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο μέσα από ειδικούς διαλογισμούς και Ιστορίες για Καληνύχτα
 • Κάνε την αυτοβελτίωση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σου, ακολουθώντας νέους διαλογισμούς κάθε μέρα και αποκλειστικά προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης
Download on the App Store Get it on Google Play
Promotional Image
Δωρεάν αποστολή

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Επιστροφές 30 ημερών

Άλλαξες γνώμη; Έχεις 30 ημέρες για να επιστρέψεις το προϊόν!

Εγγύηση ποιότητας

Αποκλειστική χρήση ποιοτικών πρώτων υλών

Ασφαλείς Συναλλαγές

Κρυπτογράφηση δεδομένων απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές