Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Tadasana: Η στάση του βουνού

Tadasana: Η στάση του βουνού

Η Tadasana, γνωστή και ως “στάση του βουνού”, είναι μια στάση της γιόγκα κατά την οποία στέκεστε με τα πόδια ενωμένα και τα χέρια στα πλάγια. Η Tadasana βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, ώστε η ενέργεια να μπορεί να ρέει ελεύθερα σε αυτή. Μπορεί να εκτελεστεί από οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή, καθώς είναι μια πολύ απλή στάση και έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στους ασκούμενους.

Τι είναι η Tadasana;

Η στάση ονομάστηκε Tāḍāsana από τον B.K.S. Iyengar, που στα σανσκριτικά σημαίνει «στάση βουνού», λόγω της ομοιότητάς της με τη στατική δύναμη που συναντάμε όταν ανεβαίνουμε σε βουνά. Tada σημαίνει “βουνό” και Asa σημαίνει “στάση” στα σανσκριτικά.

Πρόκειται για μια βασική, όρθια στάση της γιόγκα. Η Tadasana είναι μια εξαιρετική άσκηση για να ξεκινήσεις την πρακτική σου, επειδή σε βοηθά να δημιουργήσεις τα θεμέλια για όλες τις άλλες στάσεις της γιόγκα και βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, ώστε η ενέργεια να ρέει ελεύθερα σε αυτή.

Δοκίμασε το COYA Plus δωρεάν για 7 ημέρες

 • Απεριόριστη πρόσβαση σε 100+ διαλογισμούς και κατηγορίες διαλογισμών
 • Καθοδηγούμενα προγράμματα αυτοβελτίωσης που θα σε φέρουν πιο κοντά στους στόχους σου
 • Εξατομικευμένες προτάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους σου
 • Προσωπικό πλάνο αυτοβελτίωσης

Ποια είναι τα οφέλη της Tadasana;

Αυτή η απλή όρθια στάση παρέχει πολλά οφέλη στους ασκούμενους, μεταξύ των οποίων:

 • Μαθαίνεις πώς να στέκεσαι σωστά και να διατηρείς την κατάλληλη στάση σώματος
 • Σφίγγει τους γοφούς
 • Ενδυναμώνει τους μηρούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους
 • Βελτιώνει την ισορροπία του σώματος
 • Τεντώνει το στήθος, τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη
 • Ανεβάζει τη διάθεση
 • Ανακουφίζει από τη δυσφορία της ισχιαλγίας

Οδηγός βήμα-βήμα για την Tadasana

Κράτησε τα πόδια σου παράλληλα το ένα με το άλλο και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους

Στήριξε το βάρος σου στις βάσεις των δαχτύλων των ποδιών σου, με τις φτέρνες ελαφρώς απομακρυσμένες (ώστε τα δάχτυλα των ποδιών σου να είναι παράλληλα). Σήκωσε και άνοιξε τα δάχτυλα των σου και, στη συνέχεια, ακούμπησε τα μαλακά στο πάτωμα. Μετατόπισε το βάρος σου από τη μία πλευρά στην άλλη. Μείωσε σταδιακά αυτό το λίκνισμα μέχρι να σταματήσεις, με το βάρος σου να ισορροπεί ομοιόμορφα στα πόδια σου.

Στάσου όρθιος με το κεφάλι, τον αυχένα και τη σπονδυλική σου στήλη ευθυγραμμισμένα

Σφίξε τους μυς των μηρών σου και ανασήκωσε τα γόνατα σου, χωρίς να βάλεις δύναμη στο κάτω μέρος της κοιλιάς σου. Για να ενδυναμώσεις τους αστραγάλους σου, ανασήκωσε τους και στη συνέχεια φαντάσου μια ευθεία γραμμή ενέργειας να ανεβαίνει προς το εσωτερικό των μηρών σου. Αυτή η γραμμή θα περάσει μέσα από το στομάχι, το λαιμό και το κεφάλι σου και θα καταλήξει στην κορυφή του κεφαλιού σου. Γύρισε τους άνω μηρούς σου ελαφρώς προς τα μέσα.

Πίεσε τις ωμοπλάτες σου και ανασήκωσε το στήθος σου

Από όρθια θέση, σπρώξε τους ώμους σου προς τα κάτω και πίσω. Διανοιξέ τους κατά μήκος και άφησε τους προς τα κάτω στην πλάτη σου. Χωρίς να σπρώξεις το μπροστινό μέρος των πλευρών σου προς τα εμπρός, ανασήκωσε το σώμα σου από το ψηλότερο μέρος του στήθους σου. Άνοιξε τις κλείδες σου και άφησε ελεύθερα τα χέρια σου πλάι στον κορμό σου.

Βάλε το κεφάλι σου πάνω από το κέντρο του σώματός σου

Πάρε μια βαθιά ανάσα και άφησε το κεφάλι σου να πέσει προς τα εμπρός. Το πηγούνι σου θα πρέπει να είναι παράλληλο με το πάτωμα και ο λαιμός σου θα πρέπει να είναι χαλαρός. Άσε το βλέμμα σου να χαλαρώσει.

Κράτησε τη στάση για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό

Μόλις είσαι σε αυτή τη στάση, κράτησε την για αρκετή ώρα αναπνέοντας απαλά, πριν μεταβείς σε κάποια άλλη όρθια στάση.

Συμβουλές για τη σωστή εκτέλεση της Tadasana

Αν μόλις ξεκίνησες να εξασκείς την Tadasana, μπορείς να βελτιώσεις την ισορροπία σου μέσω αυτής της στάσης. Παράλληλα, αν θες να προκαλέσεις τον εαυτό σου λίγο περισσότερο, δοκίμασε να κάνεις αυτή τη στάση με κλειστά μάτια. Θα μάθεις να φέρνεις τον εαυτό σου σε ισορροπία χωρίς καμία επιρροή από το εξωτερικό περιβάλλον.

Παραλλαγές της στάσης του βουνού

Μπορείς να αλλάξεις τη θέση των χεριών σου με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείς να τεντώσεις τα χέρια σου προς τα πάνω, κάθετα προς το πάτωμα και παράλληλα μεταξύ τους, με τις παλάμες στραμμένες προς τα μέσα. Πλέξε τα δάχτυλα σου, τέντωσε τα χέρια σου ευθεία μπροστά από τον κορμό σου, στρέψτε τις παλάμες σου προς τα πάνω και τεντώστε τα χέρια σου ψηλά, ώστε οι παλάμες σου να κοιτούν προς το ταβάνι. Σταύρωσε τα χέρια πίσω από την πλάτη σου, κρατώντας κάθε αγκώνα με το χέρι της αντίθετης πλευράς (φρόντισε να αντιστρέψεις τους πήχεις και επανάλαβε ξανά, για ίσο χρονικό διάστημα).

Προφυλάξεις κατά την εκτέλεση της Tadasana

Στην Tadasana, η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι τεντωμένη και όχι κυρτή. Η ένταση στον αυχένα σου μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους ή άλλους πόνους, γι’ αυτό βεβαιώσου ότι κοιτάς ευθεία μπροστά και όχι προς τα πάνω.

Για να μειωθεί ο πόνος στην πλάτη, είναι πολύ σημαντικό τα γόνατα να είναι ευθυγραμμισμένα με τους γοφούς πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να είναι παράλληλα με τις αρθρώσεις της φτέρνας. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή κάθε αφύσικης στροφής της λεκάνης (που θα μπορούσε να προκύψει από τη λανθασμένη ευθυγράμμιση) και τη ακόλουθη καταπόνηση των σπονδύλων και των μυών. Είναι επίσης σημαντικό και τα δύο πόδια να αγγίζουν το έδαφος σε ίση επιφάνεια. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει ανισορροπία βάρους που ασκείται σε κάποιο από τα δύο πόδια.

Αν υποφέρεις από πονοκεφάλους, ημικρανίες, αϋπνία ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, η άσκηση της Tadasana αντενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Φρόντισε την υγεία του νου σου

 • Απόκτησε απεριόριστη πρόσβαση σε 100+ διαλογισμούς και κατηγορίες διαλογισμών
 • Προετοίμασε το μυαλό σου για έναν βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο μέσα από ειδικούς διαλογισμούς και Ιστορίες για Καληνύχτα
 • Κάνε την αυτοβελτίωση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σου, ακολουθώντας νέους διαλογισμούς κάθε μέρα και αποκλειστικά προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης
Download on the App Store Get it on Google Play
Promotional Image
Δωρεάν αποστολή

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Επιστροφές 30 ημερών

Άλλαξες γνώμη; Έχεις 30 ημέρες για να επιστρέψεις το προϊόν!

Εγγύηση ποιότητας

Αποκλειστική χρήση ποιοτικών πρώτων υλών

Ασφαλείς Συναλλαγές

Κρυπτογράφηση δεδομένων απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές