Το αρχαίο ινδικό θεραπευτικό σύστημα της Αγιουρβέδα(Ayurveda) είναι μία συνολική, ολιστική προσέγγιση που οδηγεί στην ευεξία. Θεωρεί ότι η υγεία και η ασθένεια δεν είναι αντίθετες έννοιες, αλλά δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτή η αρχαία τέχνη και επιστήμη παρέχει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας για κάθε άτομο με βάση τη δική του φυσική, ψυχική, συναισθηματική, πνευματική και κοινωνική κατάσταση. Η λέξη “Ayurveda” προέρχεται από τις Σανσκριτικές λέξεις “ayus”(ζωή) και “veda” (γνώση). Με άλλα λόγια: «Αγιουρβέδα» σημαίνει γνώση τη ζωής.
Τι είναι η Αγιουρβέδα;
Η Αγιουρβέδα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα θεραπευτικά συστήματα στον κόσμο. Το φάρμακο βασίζεται σε μία ολιστική προσέγγιση που στοχεύει στην υγεία και λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το σώμα κάποιου, αλλά και τη ψυχική του κατάσταση, τη συναισθηματική του νοημοσύνη και την πνευματική του ευημερία.
Η Αγιουρβέδικη Θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά, καθώς και για θεραπευτικούς λόγους. Διαθέτει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας για κάθε άτομο, ανάλογα με τη σωματική του κατάσταση, τη ψυχολογική θέση στην οποία βρίσκεται και τη κοινωνική του θέση. Μία βασική διαδικασία της Αγιουρβέδα είναι ότι η ανισορροπία του ντόσα (dosha) αποτελεί τη βασική αιτία όλων των ασθενειών (dos σημαίνει «δίνω» ή «εξαντλώ»).
Πώς λειτουργεί η Αγιουρβέδα;
Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, όλοι μας έχουμε αυτά τα πέντε κύρια στοιχεία στο σώμα μας: αέρας, νερό, φωτιά, γη και αιθέρας.
Αυτά τα στοιχεία πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία προκειμένου να νιώθουμε ότι ζούμε με παραγωγικό τρόπο. Οι ανισορροπίες μπορούν να οδηγήσουν σε αρκετά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανωμένων των σωματικών παθήσεων, όπως πεπτικές διαταραχές ή δερματικές παθήσεις και ψυχολογικά προβλήματα όπως πίεση ή άγχος.
Προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στο σώμα, ο Θεραπευτής της Αγιουρβέδα θα αναζητήσει τη βασική αιτία της δυσλειτουργίας. Στη συνέχεια, ο Θεραπευτής μπορεί να προτείνει ένα φυτικό φάρμακο ή μία αλλαγή στη διατροφή, για να διορθώσει την ανισορροπία και να αποκαταστήσει την υγεία.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει πολύ αέρα μέσα στο σώμα του, μπορεί να επωφεληθεί από δραστηριότητες πριν τον ύπνο που κυλάνε με πιο αργούς ρυθμούς, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός, σε αντίθεση με τη σωματική εργασία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα τρία ντόσα (doshas) στην Αγιουρβέδα: Κάφα(Kapha), Πίτα(Pitta), και Βάτα(Vata)
Καθένας μας έχει γεννηθεί με διαφορετικές αναλογίες σε ποσότητα αέρα, νερού, φωτιάς και γης. Γι’ αυτό, η Αγιουρβέδα χωρίζει τους ανθρώπους σε ντόσα: Κάφα (αέρας), Πίτα (φωτιά) και Βάτα (γη). Αυτές οι ενέργειες μπορούν να βρεθούν τόσο στο σώμα μας, όσο και έξω από αυτό. Αυτές είναι που καθορίζουν τη φυσική σας κατάσταση σύμφωνα με την παραδοσιακή Αγιουρβέδικη Θεραπεία.
Κάφα
Το Κάφα είναι το ντόσα το οποίο είναι υπεύθυνο για τους ιστούς του σώματος και τα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του λίπους. Η ενέργεια Κάφα δίνει σταθερότητα και στα επτά μέρη του σώματος: κεφάλι, λαιμός, στήθος, λεκάνη/περιοχή κάτω από τον κορμό, χέρια και πόδια.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το Κάφα, συχνά έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση, υψηλό σθένος και αντοχή. Τείνουν να έχουν προδιάθεση για κόπωση, αυξημένο στρες ή επιρρέπεια στις ασθένειες, λόγω του αργού μεταβολισμού.
Τα άτομα που ασχολούνται με το Κάφα περιγράφονται ως σταθεροί, επειδή κινούνται αργά, αλλά σταθερά. Είναι ανεκτικοί αλλά συγχωρούν. Ήρεμοι αλλά όχι τεμπέλιδες. Έχουν σταθερές απόψεις αλλά είναι συνάμα και ευέλικτοι για να προσαρμόζονται στις καταστάσεις. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τα βγάζουν εις πέρας ανεξαρτήτως με το τι προκύπτει στο μέλλον. Τα μειονεκτήματα τους θα μπορούσαν να θεωρηθούν η τάση τους για χρονοτριβή, η έλλειψη συγκέντρωσης ή η υπερβολική προσκόλληση σε υλικά αγαθά.
Το Κάφα του Ντόσα σχετίζεται με το ενδοκρινικό σύστημα που ρυθμίζει αρκετές ορμόνες όπως η μελατονίνη, τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η κορτιζόλη και η τεστοστερόνη.
Πίτα
Από την άλλη πλευρά, Πίτα είναι το ντόσα που αφορά τις πεπτικές ιδιότητες. Το συγκεκριμένο ντόσα περιλαμβάνει την ικανότητα πέψης πρωτεϊνών και λιπών, παράγει χολικά άλατα (που απαιτούνται για την πέψη του λίπους) καθώς και ένζυμα όπως η πεψίνη, που μπορούν να οδηγήσουν στη διάσπαση της τροφής στο στομάχι.
Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους, τα άτομα του Πίτα περιγράφονται ως «έντονα», ενεργητικά ή ακόμη και κυκλοθυμικά. Τείνουν να είναι οργανωμένοι άνθρωποι που έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και εργασιακή ηθική. Τείνουν να απογοητεύονται όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν έτσι όπως τα είχαν υπολογίσει.
Βάτα
Το τελευταίο Ντόσα ονομάζεται Βάτα και περιγράφεται συχνά ως άνεμος ή αέρας. Το Βάτα είναι υπεύθυνο για την δόμηση και τη συντήρηση του σκελετικού μας συστήματος. Μας δίνει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο αναπνέουμε και επεξεργαζόμαστε την πέψη των τροφίμων.
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων του Βάτα περιγράφονται συχνά με λέξεις όπως «απρόβλεπτοι», «ενεργητικοί» και «ευαίσθητοι». Τείνουν να είναι οραματιστές που έχουν υπέροχες ιδέες, αλλά δυσκολεύονται να τις πραγματοποιήσουν ολοκληρωτικά.
Ποιος μπορεί να ακολουθήσει την πρακτική της Αγιουρβέδα;
Η Αγιουρβέδα είναι ένα ολιστικό σύστημα του φυσικού κύκλου ζωής, δοκιμασμένο στο χρόνο. Δεν είναι μόνο για άτομα με χρόνιες ασθένειες ή σοβαρές διαταραχές στην υγεία. Οι αρχές της Αγιουρβέδα είναι ένας απίστευτα αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την υγεία και την ευημερία σας, ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς είστε αυτή τη στιγμή.
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη άδειες για να θεωρηθεί κάποιος επίσημα ως Θεραπευτής της Αγιουρβέδα, υπάρχουν πιστοποιήσεις και εκπαιδεύσεις που παρέχουν τις βάσεις για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό το αρχαίο Ινδικό σύστημα φυσικής θεραπείας.
Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης της Αγιουρβέδα;
Η χρήση της Αγιουρβέδα μπορεί να σε βοηθήσει στο να:
- Βελτιώσεις τη συνολική σου υγεία, ζωτικότητα και αίσθηση ευεξίας.
- Διαχειριστείς το άγχος, χρησιμοποιώντας μία ολιστική προσέγγιση.
- Βελτιώσεις τα επίπεδα προσοχής και συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα ασκείς τακτικά γιόγκα ή διαλογισμό.
- Αντιμετωπίσεις καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.
Τα διαφορετικά είδη των θεραπειών της Αγιουρβέδικης θεραπείας
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη θεραπείας στην Αγιουρβέδικη θεραπεία. Ας δούμε μερικά από τα πιο γνωστά είδη και τα οφέλη τους:
- Panchakarma: Είναι μια διαδικασία αποτοξίνωσης που αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα σας και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης ή τα προβλήματα βάρους/άγχους
- Shirodhara: Πρόκειται για μια τεχνική μασάζ με λάδι που χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει το μυαλό. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του στρες έως και 27% όταν ασκείται τακτικά.
- Sneha Shirodhira: Αποκαθιστά τη θρέψη και την υγρασία στο δέρμα με τη χρήση ελαίων που έχουν αναμειχθεί με βότανα. Αυτή η θεραπεία ενδείκνυται για ξηροδερμίες, σημάδια ακμής, εκζέματα κ.λπ.
- Panchakarma: Είναι μία διαδικασία πέντε βημάτων που περιλαμβάνουν μασάζ με λάδι, ατμόλουτο, κλύσμα, ρινική πλύση και διατροφή.
- Vamana: Χορηγεί στον ασθενή ένα ειδικό φάρμακο για να προκαλέσει εμετό με στόχο την εκκαθάριση του στομάχου
- Dhara: Είναι ένα είδος μασάζ με λάδι που χρησιμοποιείται για χαλάρωση.
Η Αγιουρβέδικη θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως συμπληρωματική ή πρωταρχική θεραπεία, ανάλογα πάντα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις δυτικές θεραπείες, οφείλεται στην ολιστική της φύση.
Ένα εξαιρετικό κέντρο θεωρείται επίσης το theayurvedacentre.com της Elena Beurdelay, πιστοποιημένη Θεραπεύτρια της Αγιουρβέδα.