Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Yoga Nidra για αρχάριους

Yoga Nidra για αρχάριους

Η Yoga Nidra είναι μια πρακτική διαλογισμού που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες. Αυτή η τεχνική έχει σκοπό να σας βοηθήσει να εισέλθετε σε βαθιά επίπεδα χαλάρωσης, ηρεμώντας το μυαλό και συντονίζοντας τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας.

Αυτό το στυλ γιόγκα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Γρήγορα όμως έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, κυρίως γιατί προσφέρει έναν εύκολο τρόπο χαλάρωσης και ταυτόχρονης ενεργοποίησης του νου και του σώματος.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γιόγκα νίντρα, από την πρακτική της μέχρι τα οφέλη της.

Τι είναι η Yoga Nidra ίντρα και πώς λειτουργεί;

Η γιόγκα νίντρα στα σανσκριτικά σημαίνει “ύπνος γιόγκα”, ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση, η βαθιά χαλάρωση της γιόγκα.

Κάθε ασκούμενος που ασκεί τη Yoga Nidra περνά 15 λεπτά έως και δύο ώρες καθοδηγούμενος σε μια συνεδρία διαλογιστικής θεραπείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίας συντονίζεται με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός τους έχοντας πλήρη επίγνωση της κάθε του κίνησης και επικεντρώνοντας τη προσοχή του σε τεχνικές αναπνοής, τις λεγόμενες pranayama (μια μορφή ελεγχόμενης αναπνοής).

Η Yoga Nidra μπορεί να ασκηθεί από τον καθένα, ανεξάρτητα από το αν είναι αρχάριος ή προχωρημένος-επαγγελματίας. Πολλοί ασκούμενοι επιλέγουν να κάνουν τη συγκεκριμένη γιόγκα κάθε βράδυ πριν πέσουν για ύπνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και το πρωί!

Το άτομο που διευθύνει τη συνεδρία ονομάζεται εκπαιδευτής. Ρόλος του εκπαιδευτή είναι να καθοδηγεί τους ασκούμενος σε αυτό το είδος διαλογισμού με τη φωνή του, μέσα από μουσική και χειρονομίες. Ορισμένοι εκπαιδευτές προσφέρουν ακόμη και κουβέρτες, μαξιάρια ή στρώματα γιόγκα στους ασκούμενους για να τους βοηθήσουν να πετύχουν την πλήρη χαλάρωση.

Μια γυναίκα που εκτελεί yoga nidra

Ποια είναι τα οφέλη της Yoga Nidra;

Η Yoga Nidra είναι μια πιο προοδευτική μορφή διαλογισμού που έχει να δώσει πολλά οφέλη στους ασκούμενους.

 • Η γιόγκα νίντρα είναι ένα είδος διαλογισμού που σας βοηθά να χαλαρώσετε, αξιοποιώντας τη φυσική ικανότητα του σώματος να μεταβαίνει σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.
 • Μπορεί να καταπολεμήσει στην αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη. Η Yoga Nidra μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σας σύστημα.
 • Η γιόγκα νίντρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους. Η συγκεκριμένη μορφή γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε τα αρνητικά συναισθήματα και να επιβραδύνετε τον καρδιακό σας παλμό.
 • Είναι εύκολο να γίνει στο σπίτι. Η γιόγκα νίντρα είναι μια μορφή αυτοκαθοδηγούμενου διαλογισμού που μπορεί να γίνει με ή χωρίς εκπαιδευτή.
 • Η γιόγκα νίντρα ενισχύει τη σωματική υγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
 • Αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά

Πώς να κάνετε τη Yoga Nidra: O Απόλυτος Οδηγός για να εκτελέσετε τον ύπνο της γιόγκα

Στόχος της Yoga Nidra είναι να πετύχετε μια ανώτερη κατάσταση συνειδητότητας, στην οποία εξακολουθείτε να έχετε πλήρη επίγνωση, χωρίς όμως να βρίσκεστε σε εγρήγορση. Αυτή η τεχνική οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας και πνευματικής διαύγειας, ιδίως τις πρωινές ώρες.

 1. Βρείτε μια άνετη θέση. Η γιόγκα νίντρα μπορεί να εκτελεστεί οπουδήποτε. Για καλύτερα αποτελέσματα, βρείτε μια άνετη θέση όπου το σώμα σας δεν σφίγγεται. Ενδείκνυται η στάση Savasana, καθώς αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο για να πετύχετε βαθιά χαλάρωση.
 2. Κλείστε τα μάτια και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Η Yoga Nidra πρέπει να ασκείται με τα μάτια κλειστά, ούτως ώστε ο ασκούμενος να επικεντρώνεται πλήρως να στην αναπνοή του. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή για 4 δευτερόλεπτα, κρατήστε την για 4 δευτερόλεπτα και απελευθερώστε την για άλλα 4 δευτερόλεπτα.
 3. Φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα ασφαλές, ειρηνικό μέρος
 4. Χαλαρώστε όλους σας τους μυς. Η γιόγκα νίντρα απαιτεί να χαλαρώσετε όλους τους μυς σας για να την εκτελέσετε σωστά. Ξεκινήστε σφίγγοντας κάποιον μυ σας και στη συνέχεια χαλαρώστε τον, μέχρι να χαλαρώσουν όλοι.
 5. Ακούστε τον ήχο των κυμάτων ή το κελάηδημα των πουλιών. Η εκτέλεση της Yoga Nidra με τη συνοδεία απαλής μουσικής και ήχων της φύσης θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στους ασκούμενους.
 6. Επικεντρωθείτε στο πώς νιώθετε. Παρατηρήστε τις αισθήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της γιόγκα, χωρίς να τις κρίνετε.
 7. Αφήστε τις σκέψεις σας να ρέουν. Είναι φυσιολογικό να έρχονται και να φεύγουν σκέψεις κατά τη διάρκεια της Yoga Nidra. Παρατηρήστε τις χωρίς να τις κρίνετε, αλλά επιστρέψτε την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας.
Μια γυναίκα που ακούει μουσική

Πότε δεν πρέπει να κάνετε Yoga Nidra;

Η Yoga Nidra δεν συνιστάται σε άτομα με προβλήματα αρτηριακής πίεσης, καρδιακές παθήσεις ή επιληψία. Αν είστε έγκυος και θέλετε να ακολουθήσετε την πρακτική της Yoga Nidra, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε ξύπνιοι καθόλη τη διάρκεια της Yoga Nidra! Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε πότε είναι ώρα να σταματήσετε, χρησιμοποιώντας ένα ξυπνητήρι ή ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνό σας. Ακόμη, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη Yoga Nidra μετά το φαγητό, καθώς το σώμα πρέπει να χωνέψει την τροφή πριν μπει σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.

Συμβουλές για αρχάριους: Πώς να ξεκινήσετε τη Yoga Nidra

Εάν είστε αρχάριος και θέλετε να εξασκήσετε τη Yoga Nidra, ίσως η πρακτική της σας φανεί αρκετά έντονη στην αρχή. Συνιστάται να εξοικειωθείτε πρώτα με κάποιες βασικές πρακτικές πριν προχωρήσετε.

Ξεκινήστε κάνοντας εύκολες στάσεις και διατάσεις. Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε άνετα με αυτές, προσπαθήστε να τις κρατήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι το σώμα σας να συνηθίσει σε αυτή την αίσθηση. Στη συνέχεια, δουλέψτε πιο δύσκολες στάσεις και ασκήσεις, όπως τα headstands ή τα shoulder stands. Όταν είστε έτοιμοι, επιχειρήστε να κάνετε τη Yoga Nidra σε ένα σκοτεινό δωμάτιο χωρίς περισπασμούς, με παρέα μόνο τον εαυτό σας!

Βεβαιωθείτε ακόμα πως πίνετε πολύ νερό πριν και μετά τη Yoga Nidra για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τη Γιόγκα Νίντρα με άλλες πρακτικές, όπως τη Τεχνική Αλεξάντερ ή το διαλογισμό, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα!

Αν επιμείνετε σε αυτές τις συμβουλές και συνεχίσετε την τακτική εξάσκηση, η Yoga Nidra θα γίνει σύντομα η δεύτερη φύση σας! Μη ξεχνάτε μονάχα να απολαμβάνετε αυτή την εμπειρία μάθησης για αυτό που πραγματικά είναι: μια ευκαιρία να αναπτυχθείτε τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δωρεάν αποστολή

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Επιστροφές 30 ημερών

Άλλαξες γνώμη; Έχεις 30 ημέρες για να επιστρέψεις το προϊόν!

Εγγύηση ποιότητας

Αποκλειστική χρήση ποιοτικών πρώτων υλών

Ασφαλείς Συναλλαγές

Κρυπτογράφηση δεδομένων απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές