Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Vinyasa Yoga: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Vinyasa Yoga: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Vinyasa είναι μια μορφή γιόγκα που χρησιμοποιεί την αναπνοή για να συγχρονίσει την κίνηση με τη φυσική ροή του σώματος. Μπορεί να ασκηθεί τόσο από αρχάριους όσο και από προχωρημένους ασκούμενους, αλλά οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο για αυτό το είδος γιόγκα είναι ελάχιστες. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε τι είναι η Vinyasa Yoga, τα οφέλη της και τον τρόπο εξάσκησής της για αρχάριους και προχωρημένους.

Τι είναι η Vinyasa Yoga

Vinyasa σημαίνει “τοποθέτηση με έναν ιδιαίτερο τρόπο”. Στη Vinyasa Yoga υπάρχουν πολλές στάσεις που γίνονται διαδοχικά, χωρίς καμία διακοπή ή διάλειμμα μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί μια αδιάκοπη ροή κινήσεων που σας φέρνει πιο κοντά στον τελικό σας στόχο: τη φώτιση, την ισορροπία και την πνευματική διαύγεια!

Η Vinyasa ξεχωρίζει από τους άλλους τύπους γιόγκα, επειδή δίνει έμφαση στις τεχνικές αναπνοής κατά την εκτέλεση διαφόρων στάσεων (asanas). Εστιάζει στη σύνδεση αυτών των στάσεων μεταξύ τους μέσα από τη χαλάρωση και τον διαλογισμό, και μας κάνει να κατανοήσουμε πώς αυτά επηρεάζουν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα.

Οι αρχάριοι ενδέχεται να δυσκολευτούν να ακολουθήσουν ορισμένες στάσεις στην αρχή. Μόλις όμως εξοικειωθούν με τις κινήσεις της Vinyasa Yoga, θα μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη της με περισσότερη ευκολία. Από την άλλη πλευρά, οι προχωρημένοι ασκούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις πιο σύνθετες στάσεις της Vinyasa Yoga για να ενισχύσουν τα επίπεδα δύναμης τους ή για θεραπευτικούς σκοπούς.

Δοκίμασε το COYA Plus δωρεάν για 7 ημέρες

 • Απεριόριστη πρόσβαση σε 100+ διαλογισμούς και κατηγορίες διαλογισμών
 • Καθοδηγούμενα προγράμματα αυτοβελτίωσης που θα σε φέρουν πιο κοντά στους στόχους σου
 • Εξατομικευμένες προτάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους σου
 • Προσωπικό πλάνο αυτοβελτίωσης

Τα οφέλη της Vinyasa Yoga

Αρκετοί υποστηρίζουν πως η άσκηση της Vinyasa Yoga είναι ευεργετική επειδή βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης στο σώμα και το μυαλό, καθώς και στην κυκλοφορία του αίματος.

Η ακολουθία των στάσεων στη Vinyasa Yoga περιλαμβάνει διαλογισμούς που σας βοηθούν «να αδειάσετε» το μυαλό σας, αλλά και ηλιακούς χαιρετισμούς που ενισχύουν τον πυρήνα σας. Είναι η τέλεια μορφή γιόγκα για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα όριά τους και να φροντίσουν τις ανάγκες του σώματος και του μυαλού τους.

Πώς να κάνετε Vinyasa Yoga

Η Vinyasa Yoga ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά ασκήσεων-στάσεων. Αν ακολουθείτε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα, τότε το πιθανότερο είναι να λάβετε συγκεκριμένες ασκήσεις από το δάσκαλο σας για να ολοκληρώσετε ένα session της Vinyasa Yoga.

Ο τρόπος εκτέλεσης της Vinyasa Yoga ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο της ομάδας ή του ασκούμενου (αρχάριοι, μεσαίοι, προχωρημένοι). Η ακολουθία που συνηθίζει να ακολουθεί ένα βασικό πρόγραμμα Vinyasa Yoga αποτελείται από τις εξής ασκήσεις:

 1. Σανίδα
 2. Chaturanga Dandasana
 3. Στάση του Σκύλου με βλέμμα προς τα πάνω
 4. Στάση του Σκύλου με βλέμμα προς τα κάτω

1. Σανίδα

Για να κάνετε τη σανίδα, θα πρέπει να τοποθετήσετε το βάρος σας στα δάχτυλα των ποδιών σας, λυγίζοντας τα γόνατά σας, τεντώνοντας τα χέρια μπροστά και στη συνέχεια κάτω από το σώμα σας. Ύστερα τεντώνετε το στήθος σας, διατηρώντας την πλάτη σας επίπεδη. Προσπαθήστε να κρατήσετε και τους ώμους σας παράλληλα επάνω από τα χέρια σας, με τους αγκώνες όσο το δυνατόν πιο κοντά μεταξύ τους, χωρίς να ανοίγουν οι μασχάλες.

Η σανίδα συνήθως διαρκεί για τουλάχιστον 20 αναπνοές πριν περάσετε στην επόμενη στάση.

Μια γυναίκα σε θέση σανίδας

2. Chaturanga Dandasana

Μετά τη σανίδα, λυγίστε τους αγκώνες σας για να αλλάξετε στάση και να μεταβείτε στην Chaturanga Dandasana.

Πρόκειται για μια θέση push-up στην οποία θα έχετε τη μύτη σας ακριβώς μπροστά από το πάτωμα (σαν να κάνετε push-ups). Bάλτε τα δάχτυλα των ποδιών σας από κάτω, ώστε να πιέζετε τα χέρια σας στην ευθεία. Για να το κάνετε αυτό σωστά και να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς, είναι σημαντικό να μην αφήσετε τη λεκάνη σας να κατέβει πολύ χαμηλά ή να κρεμάσει. Αρκετοί ασκούμενοι καμπυλώνουν συχνά την πλάτη τους, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει τραυματισμό. Διατηρήστε την πλάτη σας επίπεδη και την κοιλιά σας σφιχτή για τουλάχιστον 20 αναπνοές πριν μεταβείτε στην επόμενη στάση.

Η Chaturanga Dandasana προετοιμάζει τους καρπούς και τους ώμους για τη στάση του σκύλου που ακολουθεί.

Μια γυναίκα σε Chaturanga Dandasana

3. Στάση του Σκύλου με βλέμμα προς τα πάνω

Σε αυτή τη στάση εισπνέετε βαθιά και ισιώνετε τα χέρια σας ενώ παράλληλα αφήνετε τους γοφούς σας να χαμηλώσουν  και να έρθουν πάνω από τα  δάχτυλα των ποδιών σας. Πιέστε στα χέρια και τα πόδια σας για να κρατήσετε τους μηρούς σας σηκωμένους από το πάτωμα. Κρατήστε τους ώμους σας μακριά από τα αυτιά σας.

Μια γυναίκα σε Downward Facing Dog

4. Στάση του Σκύλου με βλέμμα προς τα κάτω

Στην τελευταία αυτή άσκηση, χαμηλώνετε τους γοφούς σας και τεντώνετε τα χέρια σας. Διατηρήστε τα χέρια σας παράλληλα με τους ώμους σας, πιέζοντας τις παλάμες σας προς τα κάτω. Σπρώξτε τη λεκάνη σας προς τα πάνω σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.

Για να χτίσετε δύναμη σε αυτή τη στάση, μπορείτε να την κρατήσετε για 20 αναπνοές πριν την ολοκληρώσετε ή πριν επιστρέψετε στη Σανίδα.

Τροποποιήσεις για αρχάριους

Αν αρχίσατε μόλις να ασχολείστε με τη Vinyasa Yoga, η προηγούμενη ακολουθία ίσως να σας τρομάζει. Μην ανησυχείτε όμως! Ακολουθώντας αυτές τις τροποποιήσεις μπορείτε να εισάγετε τον εαυτό σας στην άσκηση της Vinyasa Yoga, χωρίς να πιεστείτε υπερβολικά την πρώτη σας φορά.

Αντί για την στάση της Chaturanga Dandasana, μπορείτε να εκπνεύσετε και να χαμηλώσετε τα γόνατα, το στήθος και το πηγούνι σας στο στρώμα. Η λεκάνη σας σας παραμένει ψηλά στον αέρα και οι αγκώνες σας δείχνουν ευθεία προς τα πίσω, κατά μήκος των πλευρών σας. Αυτή η στάση είναι μια καλή προθέρμανση για τα backbends (άνοιγμα θώρακα) και σας βοηθά να ενισχύσετε τη δύναμη στα χέρια σας.

Επιπλέον, αντί για τη Στάση του Σκύλου, μπορείτε να κάνετε την Κόμπρα. Σηκώστε το στήθος και τα χέρια σας από το στρώμα, σχηματίζοντας ένα ανεστραμμένο “V”. Η εναλλακτική αυτή είναι πιο ήπια για την πλάτη και ενδύκνειται για αρχάριους ή για άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμούς.

Είστε έτοιμοι;

Αν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά, είναι πως η πρακτική της Vinyasa Yoga δεν είναι για όλους. Αν είστε αρχάριος, καλύτερα να δοκιμάσετε τις τροποποιήσεις που αναφέραμε παραπάνω πριν μπείτε στα βαθιά. Το σημαντικότερο είναι να προετοιμάσετε το σώμα και το μυαλό σας για αυτό το είδος προχωρημένης άσκησης, επομένως μην είστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό σας!

Εσείς είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε την Vinyasa Yoga; Ανυπομονούμε να ακούσουμε τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Φρόντισε την υγεία του νου σου

 • Απόκτησε απεριόριστη πρόσβαση σε 100+ διαλογισμούς και κατηγορίες διαλογισμών
 • Προετοίμασε το μυαλό σου για έναν βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο μέσα από ειδικούς διαλογισμούς και Ιστορίες για Καληνύχτα
 • Κάνε την αυτοβελτίωση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σου, ακολουθώντας νέους διαλογισμούς κάθε μέρα και αποκλειστικά προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης
Download on the App Store Get it on Google Play
Promotional Image
Δωρεάν αποστολή

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €70

Επιστροφές 30 ημερών

Άλλαξες γνώμη; Έχεις 30 ημέρες για να επιστρέψεις το προϊόν!

Εγγύηση ποιότητας

Αποκλειστική χρήση ποιοτικών πρώτων υλών

Ασφαλείς Συναλλαγές

Κρυπτογράφηση δεδομένων απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές